Είσαι ευτυχισμένος με τη δουλειά σου; Αν όχι, μπορείς να αλλάξεις το τοπίο; Πήδα από την δουλειά/δουλεία σε μια φάση εργασίας που δεν σε υποδουλώνει.

Του Νίκου Βόπη

Ένας εκ των σημαντικότερων coaches στον πλανήτη, ο Τόνι Ρόμπινς, σε ένα από τα σεμινάριά του για το πώς να είσαι ευτυχισμένος στον χώρο εργασίας σου, τόνισε πως δεν του αρέσει καθόλου ο όρος «δουλειά» γιατί υπονοεί τη λέξη δουλεία και αυτό κάνει τους ανθρώπους αυτόματα μη ευτυχισμένους. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας τον όρο εργασία, ο άνθρωπος μπορεί να είναι πολύ πιο παραγωγικός, ευδιάθετος και να βρίσκει νόημα και ουσία στην καθημερινή του, εργασιακή ρουτίνα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, σε ηλικίες 30-48, ηλικίες ιδιαίτερα παραγωγικές αποδεδειγμένα από έρευνες που έχουν γίνει, δεν είναι ευτυχισμένοι στο χώρο εργασίας τους και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο τομέας στον οποίο εργάζονται είτε συνδέεται ελάχιστα με αυτό που αγαπούν και ονειρεύονται, είτε δεν τους αφήνει περιθώρια δημιουργικότητας. Παρ’ όλα αυτά (παρα)μένουν στη δουλειά τους για λόγους ασφάλειας, κυρίως οικονομικής.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους σύμφωνα με τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος στον χώρο εργασίας του, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα, τα οποία ωστόσο στην πράξη θέλουν αρκετή προσπάθεια για να επιτευχθούν.

1. Πες “όχι” στην αρνητική ενέργεια

Σε χώρους εργασίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και πιεστικοί είναι ιδιαίτερα σύνηθες να υπάρχει έντονη αρνητική ενέργεια, η οποία δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να είναι δημιουργικός. Φτιάξε το δικό ασφαλές πεδίο, στο γραφείο σου, και προσπάθησε να μη δίνεις σημασία στους συναδέλφους που παράγουν αυτή την αρνητική ενέργεια.

2. Μην εφησυχάζεις...

Μπορεί να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, μπορεί να ξέρεις τις δυνατότητές σου και να ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά γιατί έχεις τα προσόντα όμως αυτό δεν πρέπει να σε κάνει να εφησυχάζεις. Ζήτα διαρκώς απ' τους συναδέλφους σου και από τους ανωτέρους σου τη γνώμη τους για το τι δεν κάνεις καλά έτσι ώστε να μπορείς να βελτιώνεσαι γιατί η εξέλιξη είναι το κλειδί στην επιτυχία.

Το προσκήνιο είναι το σημείο που θα πρέπει να είσαι εάν θέλεις να σε προσέξουν.

3. Ξέρεις από ευθύνες

Το 77% των εργαζομένων σε έναν κλάδο, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι νιώθει περισσότερο χαρούμενο στον χώρο εργασίας του όταν αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες. Μην κρύβεσαι! Το προσκήνιο είναι το σημείο που θα πρέπει να είσαι εάν θέλεις να σε προσέξουν. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει ευκαιρίες σε άτομα που δεν τις ζητούν. Βγες μπροστά γιατί είναι μοναδικός τρόπος να φανείς και μην φοβηθείς το λάθος. Έτσι κι αλλιώς, λάθη κάνουν μόνο όσοι εργάζονται σκληρά, οπότε είναι σημάδι επιτυχίας.

4. Επίλεξε την ευτυχία

Ο μοναδικός τρόπος για να είσαι χαρούμενος στον χώρο εργασίας σου είναι απλά να κάνεις αυτό που αγαπάς στη ζωή σου. Εάν δεν σε γεμίζει αυτό που κάνεις, τότε αργά ή γρήγορα θα βαρεθείς. Η βαρεμάρα φέρνει αρνητική ενέργεια, η αρνητική ενέργεια φέρνει γκρίνια και η γκρίνια φέρνει την απομάκρυνση. Οπότε εάν δεν είσαι ικανοποιημένος τότε ξεκίνα να αναζητάς μία θέση εργασίας στον τομέα που πραγματικά αγαπάς, γιατί μόνο σε αυτό θα δοθείς στο 100%. και θα ξεκλειδώσεις τις δυνατότητές σου. Κλικ.

Main photo: www.shutterstock.com