Δεν υπάρχουν πραγματικά εύκολες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, αλλά ορισμένες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες. Η συζήτηση για τον λόγο που αφήσατε την τελευταία σας δουλειά περιέχει κάποιες από τις πιο ευαίσθητες ερωτήσεις της συνέντευξης, για διάφορους λόγους.

Οι συνεντευξιαστές αγαπούν αυτή την ερώτηση, επειδή η απάντησή σας τους λέει πολλά. Εάν φύγατε από μια ιδιοτροπία ή για έναν περίεργο λόγο, αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αμφισβητήσουν την πίστη σας σε μια επιχείρηση ή τη δέσμευσή σας στην εργασία σας. Εάν απολυθήκατε, η απάντησή σας θα βοηθήσει να προσδιορίσουν εάν η προηγούμενη θέση σας απλώς δεν σας ταίριαζε ή αν χρειάζεται να ανησυχούν για την απόδοσή σας. Εάν φύγατε με καλές συνθήκες, έχετε την ευκαιρία να αναδείξετε τις ικανότητές σας διαχείρισης σχέσεων.

 

Με τόσο πολλά να διακυβεύονται από μία μόνο ερώτηση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να την απαντήσουμε σωστά. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν αντιμετωπίζετε αυτή τη δύσκολη ερώτηση:

 

Να είστε θετικοί: Δεν έχει σημασία πόσο κακή ήταν η προηγούμενη δουλειά σας ή πόσο άδικα μπορεί να σας φέρθηκαν. Κανείς δεν θα σας προσφέρει μια δουλειά επειδή σας λυπήθηκε. Είναι ανάρμοστο να μιλάμε άσχημα για προηγούμενους διευθυντές, συναδέλφους ή την εταιρεία. Γι’ αυτό μην το καταστήσετε προσωπικό. Αντ’ αυτού, μιλήστε πιο γενικά και παραμείνετε στα γεγονότα. Εάν είστε δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που είχε η προηγούμενη εταιρεία σας, δεν υπάρχει πρόβλημα να το πείτε, αλλά χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να συζητήσετε πόσο σας αρέσει η επιχειρηματική στρατηγική αυτής της εταιρείας και πώς οι ικανότητές σας θα τη βοηθήσουν να επιτύχει τους στόχους της. Με τον τρόπο αυτό, θα δείξετε και τις γνώσεις σας για την επιχείρηση.

 

Όσο λιγότερα πείτε, τόσο το καλύτερο: Είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια, αλλά ο συνεντευξιαστής δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γεγονός που οδήγησε στην απόφασή σας να φύγετε. Εάν είχατε αρνηθεί κάποιες ευκαιρίες εξέλιξης για τους δικούς σας λόγους, δεν χρειάζεται να τους πείτε όλους με λεπτομέρειες. Αντίθετα, προσπαθήστε να  επισημάνετε μερικά επιτεύγματά σας και στη συνέχεια μεταβείτε στο πώς οι ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη έχουν μειωθεί και γι’ αυτό εσείς αναζητάτε περισσότερο χώρο για να μάθετε και να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας.

 

Αναγνωρίστε την ευθύνη σας και μετά επιστρέψτε στο θέμα: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν απολυθήκατε από την προηγούμενη θέση σας. Πολλοί υποψήφιοι φοβούνται ότι αυτό το μελανό σημείο θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για αυτούς να βρούν δουλειά στο πεδίο που τους ενδιαφέρει. Αυτό απλά δεν συμβαίνει. Αν απολυθήκατε, αναγνωρίστε την ευθύνη σας και στη συνέχεια συζητήστε τι σας δίδαξε η αυτή η εμπειρία. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά η ικανότητα να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να γίνεστε καλύτερος είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για τους εργοδότες.

 

Πρακτική εξάσκηση: Ο τόνος της φωνής σας κατά τη συζήτηση για τον λόγο που αφήσατε μια προηγούμενη δουλειά είναι πολύ σημαντικός. Επομένως, μην περιμένετε την πραγματική συνέντευξη να είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσετε την ερώτηση. Διεξάγετε υποθετικές συνεντεύξεις με την οικογένεια ή τους φίλους σας, μέχρι να νιώσετε άνετα με την απάντηση που δίνετε.

 

Θυμηθείτε, όλοι έχουν φύγει από μια δουλειά για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Ανεξάρτητα από το τι σας έφερε σε αυτή τη συνέντευξη, να είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε αυτή την ερώτηση ως έναν τρόπο για να υπογραμμίσετε πώς οι εμπειρίες σας στο παρελθόν σας προετοίμασαν να γίνετε ο τέλειος υποψήφιος για τη δουλειά.

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com