Μια νέα εργασιακή σεζόν ξεκινάει. Έγινε κάτι τον Αύγουστο στο κομμάτι της εργασίας που πρέπει να ξέρουμε; Εργαζόμενοι και εργοδότες δείτε τα όλα εδώ.

Από τον Δημήτρη Φαλλιέρο

  1. Ετοιμάζονται αλλαγές στο πεδίο της ημιαπασχόλησης, αλλαγές που θα ευνοούν τους εργαζόμενους. Το Υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα ενθαρρύνει τους εργοδότες να επιλέγουν για τους εργαζομένους τους πλήρη και όχι μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Πώς θα γίνει αυτό; Αυξάνοντας το κόστος των εργοδοτών για τις υπερωρίες. Έτσι θα είναι πιο συμφέρον για όλους να μετατρέπονται οι συμβάσεις σε «πλήρους απασχόλησης».
  2. Πόσα παίρνετε εσείς τη μέρα; Τον Αύγουστο βγήκαν τα τελευταία στοιχεία για το μέσο ημερομίσθιο του 2019 (προκύπτουν από στοιχεία Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του Φεβρουαρίου). Κατά μέσο όρο 51,28 ευρώ είναι το ημερομίσθιο για την πλήρη απασχόληση, ενώ στα 24,51 για τη μερική. Σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή το ποσό έχει αυξηθεί κατά 1,71% (αν δουλεύετε σε μια κοινή επιχείρηση).
  3. Ανακοινώθηκαν δύο σενάρια για αυξήσεις μισθών και μειώσεις εισφορών για το διάστημα 2020-2024. Αν επαληθευτούν -που μακάρι- θα δούμε άμεσα ετήσιες αυξήσεις 40 ευρώ για τους χαμηλόμισθους και ως 270 ευρώ για τους πιο υψηλόμισθους.
  4. Θέλετε να δείτε τα ένσημά σας; Έχει αρχίσει ήδη να καθιερώνεται το σύστημα του ΑΤΛΑΣ όπου μπαίνετε και, βάζοντας το ΑΜΚΑ σας, τα βλέπετε όλα online χωρίς να στήνεστε σε ουρές. Μέχρι στιγμής έχει καταχωρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό ενσήμων αλλά όχι όλο. Οπότε αν δεν δείτε τα δικά σας μην τρομάξετε: το πιθανότερο είναι ότι τα αντίστοιχα στοιχεία δεν είναι ακόμη καταχωρημένα μηχανογραφικά.
  5. Καταργήθηκε η ρύθμιση που σας είχαμε πει πριν λίγο καιρό και που έλεγε ότι σε κάθε πιθανή απόλυση (μακριά από μας!) πρέπει να αναγράφεται «βάσιμος λόγος απόλυσης». Το επιχείρημα για την κατάργηση αυτής της ρύθμισης, είναι ότι αποδείχτηκε μη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους, ότι ανέκοψε τις προσλήψεις και έβαλε σε κίνδυνο την καταβολή αποζημίωσης προς τον εργαζόμενο.
  6. Ανακοινώθηκαν μέσα στον Αύγουστο τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία στην Ελλάδα (αφορούν τον Μάιο, υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση στη δημοσίευση των στοιχείων). Τα νέα είναι σχετικά καλά: μειώθηκε η ανεργία στο 17,2% φέτος από το 19,4% που ήταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.
  7. Και κάτι που αφορά κυρίως όσους έχετε επιχείρηση. Όπως ίσως μάθατε οριστικοποιήθηκε ότι από 14 Σεπτεμβρίου οι ανέπαφες συναλλαγές αλλάζουν (θα μπορεί κάποιος να κάνεις τις ανέπαφες συναλλαγές του μέχρι 25 ευρώ όπως ίσχυε, αλλά μόλις συμπληρώσει τα 150€ συνολικά, θα πρέπει να γίνεται κανονικά με PIN η συναλλαγή). Αυτό επηρεάζει και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οπότε αν έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα ή app που δέχεται κάρτες κλπ πρέπει να κάνετε τις αντίστοιχες τροποποιήσεις για να είστε έτοιμοι.

Image source: rawpixel by pixabay

Γιατί πρέπει να ξέρετε τι έγινε (τον Ιούλιο που πέρασε)
Γιατί πρέπει να ξέρετε τι έγινε (τον Ιούνιο που πέρασε)
Γιατί πρέπει να ξέρετε τι έγινε (τον Μάιο που πέρασε)