Σκανάρουμε τι ανακοινώθηκε τον μήνα που πέρασε και γράφουμε συνοπτικά τα τελευταία νέα γύρω από τα εργασιακά! (spoiler: μερικά αφορούν και τους μήνες που έρχονται)

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Μπήκαμε στην χριστουγεννιάτικη περίοδο! Όχι δεν είναι αυτό το νέο. Το νέο είναι ότι μπορείτε να μπείτε εδώ για να υπολογίσετε μόνοι σας τη συνολική άδεια που έχετε ως το τέλος του χρόνου, ή να μπείτε εδώ για το «Δώρο Χριστουγέννων» που σας αναλογεί.

Καιρός για ψηφιακό μετασχηματισμό. Μπήκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει (μέσα στο 2020) το πρόγραμμα Rebrain Greece που έχει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την διακοπή του brain drain προς το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι θα ξεκινήσουν συγκεκριμένα προγράμματα για πτυχιούχους με καινοτόμες ειδικότητες, όπως αναλυτές δεδομένων, για δημιουργία online επιχειρήσεων κλπ. Θα σας πούμε σύντομα περισσότερα.

Μετά την τουριστική σεζόν, τι; Δυστυχώς σε κάθε τέλος τουριστικής σεζόν φαίνεται ότι μέχρι σήμερα η απασχόληση στην Ελλάδα είναι πολύ συνυφασμένη με τον τουρισμό, κι αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να αναπτύξουμε νέα πεδία απασχόλησης. Φέτος μάλιστα είχαμε ρεκόρ απολύσεων όταν τελείωσε η τουριστική σεζόν: 125.668 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο φθινόπωρο. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση από το 2001 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, και μετά.

Δωρεάν ετήσιες κάρτες για τα ΜΜΜ προς τους εργαζόμενους; Αυτό το μέτρο βγήκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και προβλέπει να αρχίσουν σιγά-σιγά να προμηθεύουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους τους με κάρτες, και το κόστος αυτό θα εκπίπτει στα έξοδα τους. Μακάρι να ισχύσει. (Δες εδώ και σχετικό θέμα για το «κόστος» των μετακινήσεων προς τη δουλειά).

1 στους 2 Έλληνες CFO δηλώνουν αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους. Αυτό έδειξε η Πανευρωπαϊκή Έρευνα της Deloitte European CFO Survey Autumn 2019 με τη συμμετοχή 1.371 Οικονομικών Διευθυντών από 19 χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 56% των CFOs (Chief Financial Officer) προβλέπουν ανοδική πορεία των εταιρειών τους μέσα στο επόμενο 6μηνο. Ενώ παράλληλα το 41% των CFOs πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι προσλήψεις σε εργαζομένους σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash