Όταν η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να γίνει το κλειδί για μεγαλύτερη επιτυχία στην επαγγελματική μας καριέρα. Μας βοηθά να αναπτύξουμε θετικές εργασιακές σχέσεις, επηρεάζει και κινητοποιεί θετικά απέναντί μας τους υφιστάμενούς μας, βελτιώνει την παραγωγικότητα μας, δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς με τους συνεργάτες μας και κάνει τις ιδέες και τις προτάσεις μας να έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας
Στον εργασιακό χώρο, ο τόνος της φωνής μας μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι συνεργάτες μας. Οι ομιλητές με τις πιο δυνατές φωνές θεωρούνται λιγότερο συναισθηματικοί, λιγότερο ισχυροί και πιο νευρικοί από τους αυτούς που χρησιμοποιούν χαμηλότερο τόνο φωνής και κατ’ επέκταση έχουν λιγότερη απήχηση και πειθώ σε όποιον απευθύνονται.

Ανακαλέστε στη μνήμη σας μία επιτυχημένη στιγμή
Για να αποπνέουμε εμπιστοσύνη και να φαινόμαστε πιο αισιόδοξοι και θετικοί, είναι πολύ βοηθητικό να ανακαλούμε στη μνήμη μας μία επιτυχημένη στιγμή του παρελθόντος, η οποία μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Με το να θυμηθούμε τη στάση του σώματός μας και τον τόνο της φωνής που χρησιμοποιήσαμε τότε, μας βοηθά στο να επαναλάβουμε την ίδια συμπεριφορά κατά την είσοδό μας σε ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού, σε μία αίθουσα συσκέψεων ή και ανεβαίνοντας στο πόντιουμ για μία ομιλία.

Διατηρήστε την οπτική επαφή
Μπορεί να είστε εσωστρεφείς, ίσως και ντροπαλοί, αλλά τα μέλη των  επιχειρήσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την οπτική επαφή για το 50-60% του χρόνου των επαγγελματικών μας ραντεβού. Προσωπικά, θεωρώ και «ψεύτικο» όποιον δεν κοιτάζει στα μάτια – ξέρετε αυτοί που σε χαιρετάνε και κοιτάζουν στον λαιμό.  

Χαμογελάστε
Τα χαμόγελα έχουν μία ισχυρή επίδραση επάνω μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προτιμά χαρούμενα πρόσωπα και έχει την ικανότητα να τα διακρίνει ακόμα και σε απόσταση 90 μέτρων! Το χαμόγελο δεν συμβάλει μόνο στη δική μας ευεξία, αλλά μεταδίδει το μήνυμα στους γύρω μας ότι είμαστε προσιτοί και αξιόπιστοι. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Duke αποδεικνύει ότι θυμόμαστε πιο εύκολα και πιο ευχάριστα χαμογελαστούς ανθρώπους, ενώ η αντίδραση μας σε ανθρώπους που μας χαμογελούν είναι σχεδόν πάντα ένα ανταποδοτικό χαμόγελο.

Κάντε διατάσεις σώματος
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard και του Columbia Business απέδειξε πως οι διατάσεις του σώματός μας, για λιγότερο από δύο λεπτά, αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης- της ορμόνης που συνδέεται με τη δύναμη και την κυριαρχία- ενώ διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της κορτιζόλης- της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Επομένως, δώστε χώρο στους μυς σας προτού συναντήσετε κάποιον που σας στρεσάρει, αλλά σταματάτε και τη δουλειά κάθε λίγο για να «τεντώνετε» απαλά το σώμα.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…