Όταν η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιείται σωστά, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, μπορεί να γίνει το κλειδί για μεγαλύτερη επιτυχία στην επαγγελματική μας καριέρα. Μας βοηθά να αναπτύξουμε θετικές εργασιακές σχέσεις, επηρεάζει και κινητοποιεί θετικά απέναντί μας τους υφιστάμενούς μας, βελτιώνει την παραγωγικότητα μας, δημιουργεί ισχυρότερους δεσμούς με τους συνεργάτες μας και κάνει τις ιδέες και τις προτάσεις μας να έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

Μιλήστε με τα χέρια σας
Η απεικόνιση του εγκεφάλου έχει δείξει ότι μία περιοχή του, η οποία ονομάζεται Broca και  συνδέεται με την παραγωγή του λόγου, δεν δραστηριοποιείται μόνο όταν μιλάμε, αλλά και όταν κουνάμε τα χέρια μας. Δεδομένου ότι οι χειρονομίες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ομιλία μας, η χρήση τους κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μπορεί πράγματι να τροφοδοτήσει τη σκέψη μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάθε φορά που κάποιος επαγγελματίας ενσωματώνει τις χειρονομίες σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, η ομιλία του γίνεται λιγότερο διστακτική, χρησιμοποιεί σαφέστερη ορολογία και τα αμήχανα επιφωνήματα ή οι παύσεις στην ομιλία του, μειώνονται.

Μειώστε τις νευρικές χειρονομίες
Όταν είμαστε νευρικοί ή αγχωμένοι, όλοι προσπαθούμε να κατευνάσουμε αυτά τα συναισθήματα, χρησιμοποιώντας κάποιες νευρικές κινήσεις. Τρίβουμε τα χέρια μας, κουνάμε αμήχανα τα πόδια μας, χτυπάμε τα δάχτυλά μας στο γραφείο, παίζουμε με μικροαντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας και όλα αυτά είναι ενδείξεις μη αξιόπιστης συμπεριφοράς. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να επιδίδεται σε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακινητοποιηθείτε, διατηρώντας τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα και τοποθετώντας τις παλάμες σας πάνω στο γραφείο της αίθουσας συνεδριάσεων. Η ακινησία στέλνει πάντα το μήνυμα της ηρεμίας και της σιγουριάς.

Χρησιμοποιήστε  χειρονομίες με «άπλα» κινήσεων
Η χαλαρή διατήρηση των κινήσεων του σώματος μας και η χρήση απλερών χειρονομιών, κατά τις οποίες οι παλάμες μας είναι εμφανείς, αποδεικνύουν ότι ο ομιλητής δεν αποκρύπτει κάτι. Αυτές οι  χειρονομίες είναι σιωπηλά σήματα της αξιοπιστίας και της ειλικρίνειας μας. Τα άτομα που τις χρησιμοποιούν θεωρούνται πιο θετικά και είναι πιο πειστικά από εκείνα που χρησιμοποιούν πιο πιο σφιχτές χειρονομίες, όπως τα σταυρωμένα χέρια, τα χέρια που δεν είναι ορατά στον συνομιλητή ή αυτά που είναι κολλημένα κοντά στο σώμα.

Τελειοποιείστε τη χειραψία σας
Δεδομένου ότι η αφή είναι το πιο ισχυρό και πρωτόγονο μη-λεκτικό μήνυμα, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τελειοποιήσουμε τη χειραψία μας. Η σωστή χειραψία μπορεί να μας εξασφαλίσει άμεσα την εμπιστοσύνη, ενώ η «λάθος» μπορεί να μας κοστίσει ακόμα και την απόκτηση μίας νέας εργασιακής θέσης. Η χειραψία μας δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή, η οποία ενδεχομένως θα δείξει μία άγρια και επιβλητική συμπεριφορά, αλλά ούτε και πολύ αδύναμη, η οποία θα δείξει ένα ανασφαλές –και ενδεχομένως αδιάφορο- άτομο. Μπορεί να υπόκειται σε πολιτιστικές διαφορές και να αλλάζει από χώρα σε χώρα, αλλά μία ιδανική χειραψία πρέπει να διατηρεί σταθερή την επαφή καθώς και την πίεση μεταξύ των χεριών μας.

Σταθείτε ευθυτενείς
Η δύναμη και η εμπιστοσύνη που αποπνέουμε στους άλλους είναι δύο χαρακτηριστικά που γίνονται εμφανή με την κατάλληλη  χρήση του ύψους μας και του χώρου που καταλαμβάνουμε. Με το να κρατάμε το σώμα μας σε όρθια στάση, τους ώμους μας χαμηλωμένους και προς τα πίσω, και το κεφάλι μας ψηλά, μας κάνει να φαινόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Όταν στεκόμαστε όρθιοι και ευθυτενείς φαινόμαστε πιο ισχυροί, ενώ στην περίπτωση που πρέπει να καθίσουμε, δείχνουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ακουμπώντας τα πόδια μας σταθερά στο πάτωμα και ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα μπράτσα της καρέκλας ή τις παλάμες μας πάνω στο γραφείο ή στο τραπέζι συσκέψεων.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…