Μια σύντομη ομιλία μπορεί να είναι πιο δύσκολη υπόθεση και από τη διήγηση της ζωής σου!

Μπορείς να βρεις πολλές συμβουλές για το πώς να βγάζεις έναν μακρύ λόγο μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο. Πιο συχνά όμως θα σου ζητηθεί να απευθυνθείς σε ένα μικρότερο ακροατήριο για λίγα λεπτά – κάποιες φορές με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση. Μπορεί να πρέπει να μιλήσεις, τετ α τετ και να δειλιάζεις… Την επόμενη φορά που θα σου ζητηθεί κάτι τέτοιο, ακολούθησε τα επτά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να πάνε όλα όπως πρέπει.

1. Μείνε στα βασικά. Σε μια μικρή ομιλία υπάρχει ο ατυχής πειρασμός να προσπαθήσεις να στριμώξεις όλα όσα έχεις να πεις σε λίγη ώρα. Αντί να κάνεις τον χρόνο να ταιριάξει στην ομιλία σου, αναγνώρισε ότι πρέπει να πεις αυτά που θέλεις στον χρόνο που σου παραχωρήθηκε. Αν έχεις πέντε λεπτά για να μιλήσεις, δεν πρέπει να έχεις πάνω από τρία κύρια σημεία να αναπτύξεις.
Κλειδί: Αν η μικρή σου ομιλία είναι μεγαλύτερη από αυτό το άρθρο, είναι πολύ μεγάλη.

2. Σχεδιασμός και πρόβα. Αυτό ισχύει είτε έχεις πέντε ημέρες προειδοποίηση για την ομιλία σου, είτε τριάντα δευτερόλεπτα. Αν σε καλέσουν να μιλήσεις απροειδοποίητα, ο χρόνος που θα έχεις για να προετοιμάσεις τα τρία κύρια σημεία σου, μπορεί να είναι μόνο όσος θα χρειαστεί εκείνος που θα σε συστήσει, όμως και αυτό, είναι καλύτερο από το τίποτα.
Κλειδί: Μην πέσεις στη παγίδα να σκεφτείς ότι οι μικρές παρεμβάσεις λόγου απαιτούν λιγότερη προετοιμασία. Αντιθέτως, το να δώσεις μια μικρή ομιλία μπορεί να είναι δυσκολότερο από μια μεγάλη.

 3. Να διακόπτεις τον εαυτό σου. Πρέπει να έχουμε αντίληψη του χρόνου και να μη μακρηγορούμε γιατί πέφτουμε σε ασυναρτησίες. Αν έχεις ξεμείνει από χρόνο για να θίξεις ένα κύριο σημείο, κάνε το είτε μέσω των ερωτήσεων που θα σου απευθύνει το κοινό, ή ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεσαι, στο τέλος.
Κλειδί: Πάρε όλο τον χρόνο που σου έχει δοθεί να μιλήσεις και αφαίρεσε το 20%.

4. Χρησιμοποίησε επικεφαλίδες. Έναν λόγο πέντε λεπτών τον οργανώνεις ανά λεπτό και δίνεις επικεφαλίδες στο κοινό στο τέλος κάθε λεπτού. Έχεις ένα λεπτό για την εισαγωγή σου, στην οποία θα εξηγήσεις τι σκοπεύεις να πεις. Έπειτα έχεις από 60” για κάθε ένα από τα τρία κύρια σημεία σου. Τα τελευταία 60” μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα μικρό συμπέρασμα.
Κλειδί: Χρησιμοποίησε λεκτικές ατάκες για να κρατάς το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σου. Φράσεις που μπορεί να είναι προφανείς στον γραπτό λόγο, είναι περισσότερο χρήσιμες στον προφορικό: «Αυτό ήταν το πρώτο σημείο, τώρα θα μιλήσουμε για το δεύτερο από τα τρία σημεία μου».

5. Δείξε, μη λες. Σε μια μικρή ομιλία, γενικά είναι καλό να έχεις κάτι χειροπιαστό να δείξεις στο ακροατήριο -μερικές φωτογραφίες, ένα γράφημα, οτιδήποτε μπορεί να δώσει στα μάτια του κοινού κάτι για να εστιάσει. Σκέψου τη διαφορά μεταξύ τού να ανακοινώσεις κάτι, «χθες, υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία» και τού να κρατάς ένα στυλό λέγοντας «με αυτό το στυλό, χθες γράψαμε ιστορία όταν υπογράψαμε ένα πενταετές συμβόλαιο με τη Χ εταιρεία».
Κλειδί: Αν χρησιμοποιείς βοηθήματα, σχεδόν πάντα είναι καλύτερα να το κάνεις νωρίς. Μην αποσπάς την προσοχή του κοινού κάνοντάς το να αναρωτιέται γιατί υπάρχει ένας προτζέκτορας, ή γιατί κρατάς ένα αντικείμενο.
6. Κάν’ το προσωπικό. Δεν χρειάζεται να ξεγυμνώσεις την ψυχή σου, αλλά σε κάθε σύντομη ομιλία υπάρχει μια ευκαιρία να συνδεθείς σε προσωπικό επίπεδο με το κοινό σου. Μην φοβηθείς να αφήσεις το συναίσθημα να φανεί στη φωνή σου αν είναι απαραίτητο. Αν τα νέα είναι καλά, πες πως είσαι χαρούμενος και υπερήφανος, αν έχεις να μοιραστείς κάτι δυσάρεστο, κάνε τον τόνο της φωνής σου και την έκφρασή σου να ταιριάζουν στα νέα.
Κλειδί: Λίγες λέξεις μπορεί να είναι αρκετές να δημιουργήσουν μια σύνδεση. Απλά πες με ειλικρίνεια κάτι σαν «Προσωπικά είμαι αφάνταστα υπερήφανος γι’ αυτή την ομάδα» ή «Δεν μπορώ ακόμα να σας πω πως θα αντεπεξέλθω σε αυτή την πρόκληση, όμως να είστε σίγουροι πως θα βρούμε έναν τρόπο».

7. Μιλά δυνατά. Όλες οι προετοιμασίες σου, η οργάνωση και η συγκίνηση μπορεί να πάνε χαμένα, αν το κοινό δεν μπορεί να σε ακούσει. Αν έχεις καλό ακουστικό υλικό, χρησιμοποίησέ το. Αν όχι, τουλάχιστον ξεκίνησε ρωτώντας το κοινό αν μπορεί να σε ακούσει.
Κλειδί: Να θυμάσαι ότι το να σε ακούνε όλοι είναι δική σου ευθύνη. Κατεύθυνε τη φωνή σου, και αν δεις πως οι άνθρωποι στο βάθος δεν σε ακούνε, ίσως να πρέπει να σκεφτείς να σταθείς στο κέντρο της αίθουσας.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…