Κι όμως, το να «ρουτινιάζεις» δεν είναι τόσο απογοητευτικό όσο σε έκαναν να πιστεύεις. Αρκεί να είναι δημιουργικό. 

Από τον Φροίξο Φυντανίδη

Επτά το πρωί. Χτυπάει το ξυπνητήρι. Με αργές, στα όρια του Walking Dead, κινήσεις σηκώνεσαι από το κρεβάτι, παρακαλώντας στο μυαλό σου να είχες 5 λεπτά ακόμα. Πας στο μπάνιο, ρίχνεις νερό στο πρόσωπό σου, σέρνεσαι ως την κουζίνα για να φτιάξεις καφέ, πίνεις νωχελικά και αρχίζεις να ετοιμάζεσαι. Φεύγεις για τη δουλειά, φτάνεις στο γραφείο, κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή, λιώνεις στην οθόνη για τις επόμενες 8 ώρες, προτού πας για ένα γρήγορο ποτό για να καταλήξεις στο σπίτι. Φαγητό, netflix, ύπνος στον καναπέ μέχρι να αποφασίσεις να πας στο κρεβάτι. Επτά το πρωί. Χτυπάει το ξυπνητήρι. Και από μέσα σου παρακαλάς να έρθει εκείνο το Σάββατο, ώστε να φύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. 

Από όποια πλευρά και να το δει κάποιος, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή η καθημερινή ρουτίνα μάς εξαντλεί. Και ίσως σε κάποια σημεία να κρύβεται μια αλήθεια πίσω από αυτό - αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν και καθημερινές συνήθειες που μας χαλαρώνουν και «γεμίζουν» τις μπαταρίες μας. Συνήθειες που πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πιο αποδοτική ημέρα. Και μάλλον, καμία από τις παρακάτω... ρουτίνες δεν είναι από τις αγαπημένες μας. 

Να με ξυπνάς από τις 6

Από τη μέρα που ξεκινάς το σχολείο μέχρι να βγεις στη σύνταξη, ποιο είναι αυτό που δεν αντέχεις με τίποτα στην καθημερινή σου ρουτίνα; Μα φυσικά το πρωινό ξύπνημα. Κι όμως, αυτό που δεν αντέχουμε οι περισσότεροι, αποτελεί το Α και το Ω για κάθε επιτυχημένο άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, το 90% των CEO ξυπνάει πριν τις 6 το πρωί κάθε μέρα. 

«Όπου και να βρίσκομαι, κάθε μέρα σηκώνομαι στις 5 το πρωί. Έτσι έχω χρόνο να γυμναστώ και να περάσω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, κάτι που με ηρεμεί, προτού ξεκινήσω να εργάζομαι» έχει δηλώσει ο βρετανός επιχειρηματίας Richard Branson. Κι αν αυτό δεν σου είναι αρκετό, σκέψου και κάτι ακόμα: αν ξυπνάς κάθε μέρα δύο ώρες πιο νωρίς από ό,τι συνηθίζεις, κερδίζεις 730 ώρες «ζωής» κάθε χρόνο. Όχι άσχημα. 

Να κάνουμε push-ups

Κι αν αναρωτιέσαι «και τι θα κάνω αν σηκωθώ στις 6 το πρωί;», η απάντηση μοιάζει να είναι εύκολη: γυμναστική. Άλλωστε ένα motto που κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο είναι «δυνατό σώμα, δυνατό μυαλό». Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωινή γυμναστική ανανεώνει το σώμα, ενώ προκαλεί και ένα αίσθημα ευφορίας.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο, σε μια ομιλία του, όταν το κοινό ζήτησε από τον Richard Branson να τους δώσει μερικές συμβουλές παραγωγικότητας, εκείνος απλά απάντησε: «γυμνάζομαι, αυτό είναι όλο».

Αν δεν έχεις τίποτα, καλό είναι να έχεις πλάνο

Πολλοί άνθρωποι έχουν ωραίες ιδέες, λίγοι καταφέρνουν να τις κάνουν πραγματικότητα. Ο λόγος; Η οργάνωση. Το βασικό… mantra των επιτυχημένων ανθρώπων είναι και το πιο απλό: σκέψου, οργανώσου, εκτέλεσε. Τρεις λέξεις που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Όταν κάποιος οργανώνει την επαγγελματική του μέρα, ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε. Δεν τρέχει τελευταία στιγμή να βρει λύσεις και να καλύψει «τρύπες», δεν τον πιάνουν απροετοίμαστο και το πιο βασικό δεν χάνει πολύτιμο χρόνο. Όπως λέει και ο συγγραφέας Brian Tracy «όταν κάνεις μια λίστα ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις και τους στόχους σου. Επικεντρώνεσαι σε αυτό που έχει σημασία και εργάζεσαι σε άλλο επίπεδο».

Μόνος σου δεν πας πουθενά

Υπάρχει ένα επιχειρηματικό ρητό που λέει «αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους». Ναι, μπορεί ο Steve Jobs να είναι το όνομα που σκεφτόμαστε όλοι όταν ακούμε για την Apple και ο Bill Gates όταν ακούμε για τη Microsoft, αλλά αν δούμε την ιστορία κανείς από τους παραπάνω δεν ξεκίνησαν -και πέτυχαν- μόνοι τους. Ο Gates είχε δίπλα του τον Paul Allen, ο Jobs τον Steve Wozniak.

Συμπέρασμα; Η ομάδα και η καθημερινή επαφή της ομάδας, οδηγεί μια εταιρεία στην επιτυχία. Όπως λέει ο Vikram Aggarwal, CEO της EnergySage, «η ομάδα κάνει πάντα τη διαφορά. Και για είσαι σίγουρος ότι μια ομάδα δουλεύει σωστά, πρέπει να επικοινωνείς μαζί τους καθημερινά - τόσο επίσημα όσο και "ανεπίσημα", αλλά ποτέ τυπικά».

Βρες χρόνο για σένα

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι και workaholics. Άνθρωποι που δουλεύουν 25 ώρες την ημέρα, 8 ημέρες την εβδομάδα και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μέγα λάθος. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα βρίσκουν μέσα στην ημέρα χρόνο για τον εαυτό τους, χρόνο για να χαλαρώσουν, να καθαρίσουν το μυαλό τους και γιατί όχι στη συνέχεια να σκεφτούν από την αρχή τις ιδέες τους. 

Για παράδειγμα, ο CEO της Disney Bob Iger ξυπνάει κάθε μέρα στις 4.30 το πρωί για να διαβάσει κάποιο βιβλίο. Ανά περιόδους, σε συνεντεύξεις τους, οι Bill Gates, Mack Zuckerberg, Warren Buffett, Richard Branson, Anthony Robbins έχουν δηλώσει ότι το διάβασμα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. 

Από την άλλη, ο Ernie Capidianco, CEO της Sq1, βρίσκει πάντα 20 λεπτά μέσα στην ημέρα για διαλογισμό. Κάτι που έκανε και ο Steve Jobs. Τέλος ο CEO της Veeam, Ratmir Timashev έχει δηλώσει ότι κάθε μέρα περνάει τουλάχιστον δύο ώρες με τα παιδιά του: «Και ηρεμώ και θυμάμαι για ποιους λόγους εργάζομαι τόσο σκληρά».

Image source: Akos Nagy, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:

Grow up: 10 κακές συνήθειες που πρέπει να αποβάλουμε.

Οι 8 χειρότεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα λάθος