Μάθετε τις απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σας τύχουν. Με αυτό το κείμενο, εγκαινιάζουμε μία τετράδα κειμένων, όπου θα βρείτε λύσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας φέρουν σε αμηχανία. Εννοείται πως αυτές είναι προτάσεις και εσείς προσαρμόζετε τις απαντήσεις σας σε σχέση με την προσωπικότητά σας και τα προσόντα σας.

Ευχαριστούμε θερμά, την κυρία Ελένη Καρρά, RecruitmentSpecialist, της εταιρείας travelplanet24.com για την πολύτιμη βοήθειά της στις απαντήσεις.

Μέρος 3ο: Προσωπικές ερωτήσεις

Προτού απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, λάβετε υπόψη σας τον ρόλο για τον οποίο συζητάτε. Απαιτεί managerial skills ή απαιτεί να είστε καλό μέλος ομάδας; Με βάση αυτό το στοιχείο, προσαρμόστε την απάντησή σας ανάλογα, προσπαθώντας όμως και στις 2 περιπτώσεις να μην υπερβάλλετε.

Σκεφτείτε οποιαδήποτε περίπτωση χρειάστηκε να είστε επικεφαλής σε κάποια ομάδα. Ακόμα και αν δεν είχατε άμεση ομάδα από κάτω σας σε κάποια από τις δουλειές σας ως τώρα, σκεφτείτε ίσως περιπτώσεις που μπορεί να ηγηθήκατε κάποιας ομάδας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας ή περιπτώσεις που μπορεί να ήσασταν ο συντονιστής σε κάποιο project στη ζωή σας.

Αναφερθείτε σε κάποιο βιβλίο που έχετε όντως διαβάσει και θυμάστε καλά. Αποφύγετε να αναφέρετε κάποιον τίτλο απλά και μόνο για να κάνετε εντύπωση, χωρίς να τον έχετε διαβάσει, καθώς κατά πάσα πιθανότητα η παραπάνω ερώτηση θα ακολουθηθεί και από άλλες και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο ερωτών να το έχει διαβάσει. Ερωτήσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν θα ήταν «Τι είδους βιβλίο είναι αυτό»,  «Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο» κτλ.

Σε αυτήν την ερώτηση είναι σημαντικό να δείξετε ευελιξία και ότι μπορείτε να συνεργαστείτε καλά με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες – αποφύγετε όμως απαντήσεις πολύ γενικευμένες όπως «δουλεύω καλά με όλους». Αναφερθείτε σε στοιχεία που ταιριάζουν στον χαρακτήρα σας και παράλληλα νιώθετε ότι πραγματικά αναζητάτε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον από τους συναδέλφους σας, όπως ανοιχτή και καλή επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα, σεβασμό κτλ.

Αναφερθείτε σε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε στην καθημερινότητά σας. Εάν σας απασχολεί κάποιο πιο «ασυνήθιστο» χόμπι, αναφερθείτε σε αυτό, χωρίς όμως να δώσετε υπερβολικές απαντήσεις.

Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια ιστοσελίδα γενικού περιεχομένου που σας αρέσει και η οποία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, γενικές ειδήσεις. Σκεφτείτε εάν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα που να θεωρείτε ότι ενισχύει την υποψηφιότητά σας, για παράδειγμα εάν έχετε πάει για συνέντευξη για οικονομική θέση, μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιο site με οικονομικές ειδήσεις.

Σκεφθείτε παραδείγματα από τη μέχρι τώρα πορεία σας, κυρίως την επαγγελματική, που να σας έφεραν σε δύσκολη θέση, αλλά να μην επιβαρύνουν την υποψηφιότητά σας. Μπορείτε για παράδειγμα να αναφερθείτε σε κάποια άσχημη συμπεριφορά συναδέλφου, φροντίστε όμως να τονίσετε τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίσατε ώστε να μη φανεί ως αδυναμία.

Προσπαθήστε στην απάντησή σας να λάβετε υπόψη σας αντικειμενικά στοιχεία με βάση τα οποία θα απολύατε κάποιον. Για παράδειγμα «Θα ήμουν όσο πιο ειλικρινής γίνεται μαζί του και θα αναφερόμουν σε στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοσή του και πώς αυτή δεν συνάδει με τους στόχους της εταιρείας».

Τονίστε τα θετικά και δημιουργικά κομμάτια της δουλειάς όπως π.χ. τη συναναστροφή με τον κόσμο, τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτά κάποιος, την ομαδικότητα που απαιτεί ο ρόλος. Όσο για το τι σας αρέσει λιγότερο, αποφύγετε απαντήσεις που μπορεί να δείχνουν ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε ή ότι δεν είστε ευέλικτοι.

Σε αυτήν την ερώτηση είναι σημαντικό να τονίσετε την ευελιξία σας χωρίς υπερβολικές απαντήσεις και πάντα θέτοντας τα όριά σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να απαντήσετε ότι «Θα προσπαθούσα να ρυθμίσω τον χρόνο μου και τις αρμοδιότητές μου με τέτοιο τρόπο ώστε να ολοκληρώνω στο 40ωρο. Παρ’ όλα αυτά, εάν η εργασία το απαιτούσε, δε θα είχα πρόβλημα να καθίσω παραπάνω προκειμένου να βοηθήσω το τμήμα και την ομάδα μου».

Είστε ένας ηγέτης ή ένας οπαδός;
Ποιες είναι μερικές από τις εμπειρίες ηγεσίας σας;
Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που έχετε διαβάσει για διασκέδαση ;
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνεργάτες;
Ποια είναι τα χόμπι σας;
Ποια είναι η αγαπημένη σας ιστοσελίδα;
Τι σας κάνει να νιώθετε άβολα;
Πώς θα απολύατε κάποιον;
Τι σας αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο σχετικά με την εργασία στον τομέα αυτό;
Θα εργαζόσασταν 40+ ώρες την εβδομάδα;
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…