Μάθετε τις απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σας τύχουν. Με αυτό το κείμενο, εγκαινιάζουμε μία τετράδα κειμένων, όπου θα βρείτε λύσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας φέρουν σε αμηχανία. Εννοείται πως αυτές είναι προτάσεις και εσείς προσαρμόζετε τις απαντήσεις σας σε σχέση με την προσωπικότητά σας και τα προσόντα σας.

Ευχαριστούμε θερμά, την κυρία Ελένη Καρρά, RecruitmentSpecialist, της εταιρείας travelplanet24.com για την πολύτιμη βοήθειά της στις απαντήσεις.

Μέρος 4ο: Ερωτήσεις παγίδα

Η ερώτηση αυτή μοιάζει εύκολη, αλλά είναι αρκετά γενική και επικίνδυνη. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μέσα σε 2-3 λεπτά θα πρέπει να περιγράψετε  τα σημαντικότερα στοιχεία του εαυτού σας που θα ενδιέφεραν τον εργοδότη, χωρίς να μακρηγορείτε. Ολοκληρώνοντας, μπορείτε να ρωτήσετε εάν χρειάζεται παραπάνω διευκρινήσεις ή ανάλυση πάνω σε αυτά που του λέτε. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε και κυρίως να μην παρασυρόμαστε σε λεπτομέρειες ανούσιες ή πολύ προσωπικές προκειμένου να καταφέρουμε να περιγράψουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα γίνεται. Είναι αγχωτικό να μιλάς για σένα, οπότε σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχετε εκ των προτέρων επιλέξει 2-3 πράγματα στα οποία να αναφερθείτε για να μην δείξετε την αγωνία σας και φυσικά να μην τα χάσετε. Ακόμη και αν ο άλλος παραμένει ανέκφραστος και μοιάζει να θέλει να ακούσει και άλλα…

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα δυνατά σας σημεία, εκείνα που όντως σας κάνουν να είστε ανταγωνιστικός/η για τη θέση και που ο εργοδότης αναζητά για τον ρόλο. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό πέρα από τις τεχνικές σας δυνατότητες ή εμπειρίες, να τονίσετε στοιχεία όπως το κίνητρο σας για τη θέση, τη διάθεση σας να μάθετε και να προσφέρετε και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα κάνει τον εργοδότη να νιώσει ότι θέλετε πραγματικά τη θέση και θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο. Προσπαθήστε να απαντάτε με θετικό πρόσημο, χωρίς δηλαδή να λέτε τι ΔΕΝ έχουν μπορέσει άλλοι από εμπειρίες σας, αλλά τί μπορείτε εσείς.

Στην ερώτηση αυτή ο εργοδότης θέλει να δει κατά πόσο είστε ώριμοι και επαγγελματίες ως προς το να αντιμετωπίσετε μια οποιαδήποτε δύσκολη ή πιεστική κατάσταση. Είναι σημαντικό να τονίσετε στοιχεία του χαρακτήρα σας που μπορούν να σας βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η ψυχραιμία, η αναλυτική σκέψη, η καλή διαχείριση του χρόνου κτλ.  Χρησιμοποιείστε ένα παράδειγμα για να υποστηρίξετε ακόμα καλύτερα αυτά που λέτε.

Η απάντηση αυτή θεωρείται αρκετά δύσκολη για τους υποψηφίους κυρίως γιατί οι εργοδότες συνήθως επιμένουν να τους δοθεί συγκεκριμένη μισθολογική κλίμακα. Σκεφτείτε με τί θα ήσασταν πραγματικά ικανοποιημένοι λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, χωρίς να υποτιμάτε ή να υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να είστε διπλωμάτες για να κερδίσετε ό,τι περισσότερο μπορείτε χωρίς να υπερβείτε υπερβολικά τα όρια με τη λογική του επερχόμενου «παζαρέματος». Το σίγουρο είναι ότι καθένας μας γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση και στη συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να κρίνει τί είναι καλύτερο για τον ίδιο, τί έχει να χάσει και τί να κερδίσει…

Περιγράψτε τον εαυτό σας.
Τί μπορείτε να μας προσφέρετε που κάποιος άλλος δεν μπορεί;
Πείτε μας πώς θα χειριζόσασταν μια δύσκολη κατάσταση.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις μισθού σας;
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…