Στις έρευνες του kariera.gr αλλά και παγκοσμίως, η ανάγκη για περισσότερη ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής φαίνεται να αυξάνεται.

Όσοι έχουν πολύ δουλειά, θέλουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Όσοι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ψάχνουν για δουλειά. Σε αυτή τη ζωή αυτό που δεν έχεις είναι συνήθως αυτό που εξιδανικεύεις, αυτό που ονειρεύεσαι και νιώθεις να χρειάζεσαι. Ένα FOMO (Fear of Missing Out) εργασιακής ή προσωπικής ζωής μας ταλαιπωρεί όλους στα μύχια των προτεραιοτήτων μας, ενώ μπαλαντζάρουμε σε μια άνιση πλάστιγγα που κανείς μας δεν διάλεξε. Κανείς μας δεν θα διάλεγε μια ζωή με ατέρμονη δουλειά ή μια ζωή χωρίς απασχόληση. Την ισορροπία ψάχνουμε.

Μια ισορροπία που χάθηκε (όπως η Αλεξάνδρεια στο ποίημα του Καβάφη), κάτω από ατελείωτα mail, κάτω από επεκτεινόμενα κατά τον δοκούν οκτάωρα, κάτω από λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας, από περικοπές προσωπικού, και δουλειές που ενώ παραδοσιακά γίνονταν από δύο ή περισσότερους ανθρώπους σε ένα γραφείο, πλέον γίνονται από έναν. Ποια ισορροπία;

Πες μου την ηλικία σου να σου πω τι ψάχνεις.

Τα τελευταία χρόνια, όταν σας ρωτάμε να μας πείτε τι ψάχνετε όταν επιλέγετε έναν εργοδότη, πάντα βάζετε μέσα στα κριτήριά σας και το να προσφέρει ισορροπημένες συνθήκες ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Δηλαδή θέλετε το αυτονόητο: να μπορείτε για κάποιες ώρες να αφήνετε πίσω τη δουλειά και να ζείτε για εσάς. Όσοι μάλιστα ανήκετε στη Γενιά των Millennials (Γενιά Υ) ιεραρχείτε την Ισορροπία αυτή πιο υψηλά απ’ ό,τι οι νεότεροι συνάδελφοί σας, οι εικοσάρηδες της Γενιάς Ζ. Αυτό έδειξε η περσινή έρευνα του 2019. Όμως και η φετινή (spoiler alert!) επιμένει στο ίδιο αποτέλεσμα. Απλώς φέτος κάνουμε μια άλλη σύγκριση: συγκρίνουμε τους millennials με τους μεγαλύτερους ηλικιακά (Γενιά Χ). Και εδώ οι millennials φαίνονται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ισορροπία αυτή.

*Γράφημα που απεικονίζει τις διαφορές ανάμεσα στις Γενιές Υ & Ζ όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής εργοδότη. Με κίτρινο οι απαντήσεις της Γενιάς Υ, με γκρι οι απαντήσεις της Γενιάς Χ. Παρατηρούμε αξιοσημείωτη διαφορά στην απάντηση σχετικά με την Ισορροπία Ζωής ανάλογα με τη Γενιά/ηλικία.

7 χρήσιμα tips για καλύτερη ισορροπία προσωπικής-εργασιακής ζωής

  1. Μην αναθεματίζεις την τηλεργασία

Αν είσαι από αυτούς που (πλέον, λόγω κορωνοϊού) δουλεύουν περισσότερο με τηλεργασία, μην την αναθεματίζεις. Μπορεί να σε δυσκολεύει ότι το σπίτι σου είναι ταυτοχρόνως και το γραφείο σου, όμως σκέψου πόσο χρόνο κερδίζεις από τις (μηδενικές) μετακινήσεις. Ένα νεκρό κομμάτι της μέρας που ειδάλλως θα το κατανάλωνες σε λεωφορείο, μετρό και αυτοκίνητο, τώρα είναι απλά δικό σου.

  • Ξεχώρισε τα επείγοντα από τα λιγότερα επείγοντα

Φτιάξε μια λίστα με τις δουλειές σου, και χώρισέ τες σε ‘ΤΩΡΑ’, ‘ΑΡΓΟΤΕΡΑ’ και ‘ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ’. Θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις αληθινές προτεραιότητες.

  • Χρονομετρήσου

Ακούγεται πιεστικό, αλλά πίστεψέ μας, είναι απελευθερωτικό. Παρακολουθώντας τον χρόνο που αφιερώνεις σε διάφορες δουλειές, σιγά-σιγά καταφέρνεις να διαπιστώσεις πολλά: Τρως χρόνο σε πράγματα που δεν σε ενδιαφέρουν; Σε πράγματα που δεν είναι προτεραιότητα; Σε πράγματα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος συνάδελφός σου;

  • Βγες από τη ζώνη του… ντεμί

Υπάρχουν πολλές στιγμές μέσα στη μέρα, που ούτε πραγματικά δουλεύουμε, ούτε πραγματικά ξεκουραζόμαστε. Ποιες είναι αυτές; Οι στιγμές που παραπονιόμαστε στους φίλους μας στο τηλέφωνο για τη δουλειά μας, οι στιγμές που σκρολάρουμε στα social media χωρίς λόγο, οι στιγμές που έχουμε 10 tabs ανοιχτά στον υπολογιστή αλλά δεν ασχολούμαστε με κανένα. Αυτή είναι η ζώνη του ντεμί, το τρίγωνο των Βερμούδων που καταπίνει τον χρόνο σου. Μείωσε τις στιγμές αυτές ή ξεφορτώσου τες. Είναι ο λόγος που έρχεται το βράδυ και δεν νιώθεις ούτε ξεκούραστος/η, ούτε αποδοτικός/ή.

  • Βάλε μέσα στη μέρα σου πράγματα που σε ξεκουράζουν

Τι σε ξεκουράζει; Μια βόλτα με φίλους; Το επόμενο επεισόδιο στο Netflix; Η γυμναστική; Το κατοικίδιό σου; Αν δεν βάλεις αυτό που σε ξεκουράζει ως στόχο μέσα στη μέρα σου, δεν θα καταφέρεις να τραβήξεις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή.

  • Ζήτα υποστήριξη

Άπαξ και αποφασίσεις να επιτύχεις καλύτερη ισορροπία προσωπικής & επαγγελματικής ζωής, ζήτα βοήθεια και υποστήριξη από τον κύκλο σου για να το επιτύχεις. Μπορεί ας πούμε να σε παίρνει κάποιος φίλος για να δει αν τέλειωσες από τη δουλειά. Ή αντιστοίχως να σε παίρνει το πρωί για να δει αν ξεκίνησες ή αν χρονοτριβείς. Αμφότερα καλές ιδέες. Επίσης μπορούν να σε υποστηρίξουν με το να μη σε διακόπτουν όταν είσαι συγκεντρωμένος/η.

  • Και τέλος: κάνε αυτοαξιολόγηση

Για παράδειγμα, στο τέλος κάθε μήνα, κατάγραψε πώς τα πήγες από άποψη ισορροπίας. Κατάφερες να βάλεις τα όριά σου; Τις στιγμές που εργαζόσουν ήσουν όντως παραγωγικός/η; Πέτυχες περισσότερη ξεκούραση και απόλαυση; Μην στενοχωρηθείς αν δεν τα ‘χεις καταφέρει. Η τραμπάλα μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής πάντα θα αμφιταλαντεύεται. Ακόμα και οι πιο έμπειροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία προσπαθούν -όχι πάντα αποτελεσματικά- να την ισορροπήσουν.

*Φωτογραφία: Pexels