Και βοηθάει την υγεία σου και αυξάνει την παραγωγικότητά σου στη δουλειά.

Του Φροίξου Φυντανίδη

Από τότε που ήμουν μικρός οι γονείς μου έλεγαν κάθε φορά που άνοιγα τα μάτια μου, ότι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Και δώσ' του φρέσκιες πορτοκαλάδες και φρυγανιές με βούτυρο και μέλι και αυγά και δημητριακά και κρουασάν (ok, όχι όλα μαζί), με τη μητέρα μου να μου εξηγεί με πάθος ότι το πρωινό μου δίνει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα και με κρατάει υγιή. 

Δεν θα διαφωνήσω με τη μητέρα μου (άλλωστε η... επιστήμη έχει αποδείξει ότι δεν κερδίζεις ποτέ όταν διαφωνείς με τη μητέρα σου) αλλά μεγαλώνοντας πιστεύω ότι έχει αλλάξει αυτός ο κανόνας. Όχι, δηλαδή, ότι το πρωινό δεν είναι απαραίτητο, αλλά από τη στιγμή που μπαίνεις στον επαγγελματικό στίβο το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας έχει άλλο όνομα: lunch break. 

Το πιο παρεξηγημένο γεύμα της ημέρας

Κι όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, το lunch  break θεωρείται το πλέον παρεξηγημένο γεύμα - ιδιαίτερα μέσα στους επαγγελματικούς χώρους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2018 για λογαριασμό της εταιρίας Tork, έδειξε ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το lunch break. 

Πιο συγκεκριμένα, το 20% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι ανώτεροί τους θα θεωρήσουν ότι είναι τεμπέληδες, αν κάνουν καθημερινά διαλείμματα από τη δουλειά. Το 13% ανησυχεί ότι θα τους ασκήσουν κριτική οι συνάδελφοί τους, ενώ το 28% τονίζει ότι δεν ενθαρρύνονται να κάνουν lunch break. 

Βέβαια, ούτε οι επιχειρήσεις φαίνεται να είναι υπέρ του διαλείμματος για μεσημεριανό. Το 22% των επιχειρηματιών που πήραν μέρος στην έρευνα, τόνισε ότι οι υπάλληλοι που κάνουν καθημερινά lunch break δεν δουλεύουν σκληρά. 

Η δικαίωση ενός γεύματος

Το καλό είναι, ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά για μισή ή μια ώρα. Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις το θεωρούν απαραίτητο και δεν διστάζουν να το προσθέσουν και στις συμβάσεις των εργαζομένων. 

Και οι λόγοι για αυτή την αλλαγή στη λογική των επιχειρήσεων είναι και αρκετοί και καλοί: 

  • «Επαναφορτίζει» τον εγκέφαλο: με το lunch break ο εγκέφαλος ξεκουράζεται από τη συνεχόμενη ρουτίνα του γραφείου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η μνήμη, η εστίαση και δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις. 
  • Φρέσκιες ιδέες: είναι δύσκολο να σκέφτεσαι νέες ιδέες, όταν περνάς 5 μέρες την εβδομάδα από 8 έως 12 ώρες μέσα σε ένα γραφείο. Το μυαλό σου θέλει να αλλάξει για λίγο εικόνες και μια βόλτα για ένα μεσημεριανό διάλειμμα είναι η καλύτερη ευκαιρία.
  • Καλύτερη διαχείριση του στρες: κακά τα ψέματα, με τα σημερινά δεδομένα, τον όγκο εργασίας και τα ωράρια, όλοι έχουμε ένα άγχος παραπάνω. Λίγη ώρα μακριά από το γραφείο κάνει καλό στην αποφόρτισή μας από τα καθημερινά εργασιακά προβλήματα.
  • Αύξηση ενέργειας: η καλύτερη ώρα για το lunch break είναι όταν αρχίζετε να νιώθετε κούραση και έλλειψη ενέργειας. Μια ώρα μακριά από το εργασιακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με ένα υγιεινό γεύμα, θα τονώσει τον οργανισμό σας. 
  • Κοινωνικοποίηση: περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στη δουλειά είναι σημαντικό το να ερχόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους μας εκτός γραφείου, ώστε να τους γνωρίζουμε και σε προσωπικό επίπεδο πέρα από επαγγελματικό.
  • Διασκέδαση: δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό, δηλαδή να περνάμε καλά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Αυστραλίας 2 στους 3 εργαζομένους είπαν ότι το lunch break τους έκανε πιο χαρούμενους. 

Εσείς θα έρθετε μαζί μου για μεσημεριανό; Ή να πάω μόνος μου να φάω το μπέργκερ μου;

Main photo: www.shutterstock.com