Nαι! Η αλήθεια είναι ότι αυτά ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Δυστυχώς, το χρήμα δεν εμίσησαν πολλοί όπως λέει η παροιμία. Ούτε τη δόξα ασφαλώς, αλλά σίγουρα όχι τα λεφτά.

Σχεδόν τα πάντα αφορούν σε αυτά, πράγμα που σημαίνει πως οι οικονομικές συναλλαγές είναι βασικό και κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ακόμα και οι πιο απλές συνήθειές μας βασίζονται στα χρήματα: από τον καφέ που θα πιούμε το πρωί μέχρι και το αυτοκίνητο ή το οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και πόσοι από εμάς, αν όχι ελάχιστοι, ξοδεύουμε όσα έχουμε και κάνουμε τέλειο προγραμματισμό; Τι συμβαίνει όταν ξοδεύουμε πιο πολλά από αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε;

Το να ξοδεύουμε είναι φυσιολογικό, το να ξοδεύουμε παραπάνω από αυτά που έχουμε μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Γιατί φτάνουμε τόσο συχνά σε αυτό το σημείο παρά το πόσο μπορεί να το έχουμε «πληρώσει» – κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Για να νιώσουμε καλά

Είτε βγαίνουμε κάθε βράδυ είτε αγοράζουμε πολλά πράγματα, μπορεί να ξοδεύουμε χρήματα απλώς και μόνο επειδή αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Γιατί όμως μια καινούργια τσάντα ή οι καθημερινές έξοδοι κάνουν μια κακή μέρα καλύτερη;

Η θεωρία ότι το shopping είναι θεραπεία είναι στην πραγματικότητα ψυχολογικά επιβεβαιωμένη ρήση. Τα ψώνια «μεταφέρουν» τους εαυτούς μας σε μια «καλύτερη» ζωή, πιο λαμπερή, όπου είμαστε ντυμένοι με ωραία ρούχα και περιτριγυρισμένοι από ωραία πράγματα. Η αγορά κάθε ποθητού αντικειμένου μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή την ψευδαίσθηση.

Άλλωστε σε κάποιο βαθμό, το shopping therapy, μπορεί ακόμη και να είναι υγιές – προφανώς κάτι καινούργιο μας χαροποιεί και επίσης αποτελεί μια επιβράβευση των κόπων μας. Ωστόσο, όταν γίνεται κατάχρηση θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις σπατάλες μας και να μαζευτούμε πριν να είναι αργά.

Γιατί με μία πιστωτική μπορούν να γίνουν όλα πιο εύκολα

Οι πιστωτικές κάρτες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην  καθημερινότητά μας και φυσικά στις αγορές μας. Η πεποίθηση ότι οι πιστωτικές κάρτες φταίνε για όλα, τίθεται σε σχετική αμφισβήτηση αφού, κακά τα ψέματα, όσο και να τις κατηγορούμε λόγω των υψηλών τόκων, συχνά προσφέρουν ποικίλα οφέλη και παρέχουν ένα ωραίο οικονομικό «μαξιλάρι» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να γίνουν η επιτομή ακριβώς του προβλήματος για το οποίο μιλάμε, αφού επιτρέπουν να πραγματοποιούνται ευκολότερα αγορές μεγαλύτερης αξίας. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι  άνθρωποι ψωνίζουν με μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιώντας την κάρτα τους από ό,τι μετρητά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λίγο πιο εύκολο να κάνουμε τις αγορές μας πρώτα και να το… σκεφτούμε αργότερα. Εάν είμαστε εθισμένοι στην πιστωτική μας κάρτα (όπως είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι), ας σκεφτούμε να κάνουμε μια παύση για λίγο -ας παγώσουμε τις κάρτες μας λοιπόν! Όχι, σοβαρά, τις βάζουμε στην κατάψυξη και δεν τις βγάζουμε εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο αλλά θα μάθουμε να ξοδεύουμε μόνο ό,τι είναι διαθέσιμο στον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Η άγνοια είναι ευλογία

Μερικές φορές δαπανούμε περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουμε όχι λόγω της ανάγκης μας να αγοράσουμε πολλά πράγματα για την προσωπική μας ευτυχία ή για να κάνουμε φιγούρα, αλλά επειδή απλώς δεν παρακολουθούμε τι συμβαίνει στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουμε κάποια χρήματα, διότι όταν δεν έχουμε μια σχετική άνεση, δεν γίνεται και να χάσουμε τον λογαριασμό. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, η δημιουργία ενός προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο βήμα για να μπορέσετε να ανακτήσετε τον έλεγχο της οικονομικής σας κατάστασης.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους για τη δημιουργία ενός budget

Τα βήματα για να δημιουργήσουμε τον προϋπολογισμό είναι τα εξής: πρώτα εφαρμόζουμε τις βασικές μας γνώσεις πάνω στα απλά μαθηματικά για να μάθουμε πόσα χρήματα έχουμε ανά μήνα και, στη συνέχεια, καθορίζουμε όλες τις μόνιμες δαπάνες μας, όπως ενοίκιο,  λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεφώνων, νερού, ασφαλιστικές εισφορές, Εφορία,  φάρμακα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα. Όταν αυστηρά καταλήξουμε στο εισόδημα που περισσεύει τότε πια καταναλώνουμε σε ψυχαγωγία και ψώνια. Στην καλύτερη ψυχαγωγία και στα πιο αγαπημένα ψώνια!

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com