Μερικά είναι πιο περίπλοκα, μερικά είναι πιο απλά. Φτιάξαμε για εσάς, ένα επιχειρηματικό γλωσσάρι με διάφορους όρους που μπορεί να ακουστούν σε ένα γραφείο, για να είστε… διαβασμένοι και έτοιμοι.  

Ambush marketing 

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Μάρκετινγκ ενέδρας. Πολύ πολεμικό ακούγεται. Δεν είναι.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Μια αμφιλεγόμενη στρατηγική μάρκετινγκ, στην οποία κάποια εταιρεία προσπαθεί να προβληθεί μέσα από ένα event χωρίς πραγματικά να έχει πληρώσει για να προβληθεί επίσημα.

Παράδειγμα: «Είδες τους θεατές στον αγώνα που φορούσαν όλοι μπλουζάκια της τάδε μάρκας; Η μάρκα αυτή δεν είναι σπόνσορας. Όλοι αυτοί τα φορούσαν για να κάνουν ambush marketing».

 

Angel investor

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Άγγελος επενδυτής.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Angel investors λέγονται οι άνθρωποι που χρηματοδοτούν μια νέα επιχειρηματική ιδέα/κίνηση, βοηθώντας επίσης με το δίκτυο γνωριμιών τους και την εμπειρία τους.

Παράδειγμα: «Το Beat στην Ελλάδα, ξεκινώντας ως  Taxibeat, δεν θα είχε καταφέρει να πάρει την ώθηση για να αναπτυχθεί αν δεν υπήρχαν οι σωστοί angel investors».

 

B2B

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Business to business.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Περιγράφει όλους τους τρόπους επικοινωνίας / συνεργασίας / πώλησης από μια επιχείρηση προς άλλη επιχείρηση.

Παράδειγμα: «Θέλω να εστιάσουμε στο πώς θα προσεγγίσουμε καλύτερα τους προμηθευτές μας. Θέλω τις ιδέες σας για B2B marketing».

 

B2C

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Business to customer.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Σε αντίθεση με το B2B, το B2C περιγράφει όλους τους τρόπους επικοινωνίας / συνεργασίας / πώλησης από μια επιχείρηση προς έναν πελάτη.

Παράδειγμα: «Πρέπει να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τους πελάτες μας. Χρειαζόμαστε αλλαγές σε επίπεδο B2C».

 

Blockchain

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Εχμ, θα μπορούσε να σημαίνει αλυσίδα από τούβλα. Αλλά δεν βγάζει κανένα νόημα.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι οι σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες που αναλαμβάνουν τις συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin.

Παράδειγμα: «Το blockchain αποτελεί για κάποιους το μέλλον των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, ενώ κάποιοι άλλοι κρατάνε τις επιφυλάξεις τους».

 

Brief

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Σύντομος.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Συνήθως μια σύντομη περίληψη της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Πολύ συχνό είναι και το ρήμα brief-άρω, δηλαδή δίνω σε κάποιον τις γενικές γραμμές στις οποίες πρέπει να κινηθεί για να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ.

Παράδειγμα: «Περιμένω να μου δώσετε το brief για το τι πρέπει να γίνει και θα ξεκινήσω αμέσως».

 

Growth hacking

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Το να προσπαθείς να σπάσεις τους κώδικες (χάκινγκ) της ανάπτυξης.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Στην ουσία growth hacking είναι μια νέα προσέγγιση μάρκετινγκ, όπου χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι για να πετύχει μια εταιρεία γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη. *Δες και την συνέντευξη που μας έδωσε ο Σ. Ζορτίκης, ιδρυτής του πρώτου Growth Hacking Agency στην Ελλάδα, εδώ.

Παράδειγμα: «Δεν χρειάζεται πάντα μεγάλο budget για διαφήμιση. Με το growth hacking μπορεί μια εταιρεία να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προσελκύσει κοινό».

 

Guerilla marketing

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: «Αντάρτικο» μάρκετινγκ. Πήραμε τα βουνά.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Το εξωστρεφές, ευφάνταστο μάρκετινγκ που με λίγα χρήματα καταφέρνει να αποτυπωθεί στη μνήμη του καταναλωτικού κοινού.

Παράδειγμα:

«-Το είδες το λεωφορείο που είναι ντυμένο σαν διαστημόπλοιο;

-Ναι προωθεί την νέα διαστημική ταινία που βγαίνει στους κινηματογράφους! Φοβερό guerilla marketing».

 

Hands-on

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Χέρια πάνω (βγάλε άκρη).

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Το να «βουτάς τα χέρια σου» σε μια δουλειά, δηλαδή να την κάνεις συμμετέχοντας ενεργά και πρακτικά.

Παράδειγμα: «Με το σεμινάριο αποκτήσαμε hands-on εμπειρία, καθώς χρειάστηκε να κάνουμε στην πράξη όσα μάθαμε».

 

KPI

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Key Performance Indicator.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι δείκτες που δείχνουν πόσο αποδοτική είναι μια εταιρική δράση ή κάτι αντίστοιχο, με βάση τους στόχους της εταιρείας.

Παράδειγμα: «Ο μέσος χρόνος απόκρισης σε συμβάντα, μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μια δουλειάς κ.ά, είναι πολύ χρήσιμα KPI».

 

KYC

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Know Your Customer (προσοχή, να μην συγχέεται με τα KFC, αυτά είναι κοτόπουλα!)

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Το KYC (ή Know Your Customer) είναι οι δικλείδες ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να ταυτοποιήσουν τους πελάτες τους. Είναι πολύ χρήσιμο κυρίως στα χρηματοπιστωτικά συστήματα (τράπεζες κλπ) για να αποφεύγονται φαινόμενα απάτης.

Παράδειγμα: «Δεν είναι όλα στον αέρα. Υπάρχει και το KYC στις εταιρείες που εμποδίζει τις κρυφές συναλλαγές και τις απάτες».

 

Micromanagement

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Το μικρομάνατζμεντ.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Μικρομάνατζμεντ έχουμε όταν ο μάνατζέρ μας, μας παρακολουθεί στενά (σχεδόν ασφυκτικά), ελέγχοντας κάθε μας κίνηση και περιορίζοντας τις ελευθερίες και την απόδοσή μας. Χρησιμοποιείται κυρίως με αρνητική χροιά.

Παράδειγμα: «Όταν γίνω μάνατζερ θα ελέγχω την ομάδα μου, αλλά όχι σε ανούσιο και εκνευριστικό βαθμό. Δεν θέλω να καταλήξω να κάνω micromanagement».

 

NPS

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Net Promoter Score.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι το «σκορ» που μετράει πόσο αφοσιωμένοι είναι οι πελάτες στην μάρκα μας και αν θα την σύστηναν σε κάποιον φίλο τους.

Παράδειγμα: «Με κλίμακα από το 1 ως το 10, και με το 10 ως απολύτως πιθανό, πόσο πιθανό είναι να μας συστήνατε σας κάποιον φίλο σας;». (αυτό είναι το Net Promoter Score)

 

Outsourcing

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Το να έχεις εξωτερική πηγή.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Το να αναθέτεις μια δουλειά για την εταιρεία σου σε έναν επαγγελματία που δεν ανήκει στην εταιρεία.

Παράδειγμα:

«-Πάρα πολύ ωραία αυτά τα αναμνηστικά της εταιρείας που δίνατε στο συνέδριο!

-Σας άρεσαν; Τα ζητήσαμε και μας τα έφτιαξαν outsourcing».

 

Phishing

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Τίποτα. Θυμίζει το fishing που είναι το ψάρεμα, αλλά γράφεται αλλιώς.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι το να εξαπατάς κάποιον στο ίντερνετ, υποδυόμενος κάποιον άλλον, για να του αποσπάσεις συνήθως πληροφορίες ή χρήματα.

Παράδειγμα: «Η εταιρεία μας δεν θα σας ζητήσει ποτέ τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού σας. Προσοχή στα φαινόμενα phishing!»

 

Pipeline

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Αγωγός.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Οτιδήποτε βρίσκεται ανάμεσα στην έναρξη μιας διαδικασίας και στην ολοκλήρωση.

Παράδειγμα:

«-Για δες: έχει κάνει αίτηση για δουλειά στην εταιρεία μας μια Μαρία Ανδρονίκου;

-Ναι, κάπου είδα το όνομά της στο pipeline μας, αλλά η θέση για την οποία έκανε αίτηση δεν είναι στην Αθήνα».

 

Segmentation

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Τμηματοποίηση.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Το να χωρίζεις το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εταιρεία σου σε κατηγορίες ώστε να τους προσεγγίζεις πιο αποτελεσματικά. Π.χ. ανάλογα με το πού μένουν, τι συνήθειες έχουν κλπ.

Παράδειγμα: «Η εταιρεία εφάρμοσε ένα πολύ χρήσιμο segmentation και μεγιστοποίησε τα αποτελέσματα της καμπάνιας μάρκετινγκ που είχε».

 

Traffic

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Η κίνηση. Η κυκλοφοριακή κίνηση κυρίως.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Η επισκεψιμότητα. Το πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται π.χ. την ιστοσελίδα μας.

Παράδειγμα: «Δώσαμε νέα πνοή και νέα κείμενα στην ιστοσελίδα μας και ανέβηκε το traffic μας».

 

Unicorn (startup)

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: Μονόκερως. Και άντε να καταλάβεις  πώς μια startup γίνεται να είναι μονόκερως!

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι μια νεοφυής επιχείρηση, μια start up της οποίας η αξία είναι πάρα-πάρα-πάρα πολύ μεγάλη – πρέπει να ξεπερνάει το 1 δις δολάρια.

Παράδειγμα: «Η Uber, η SpaceX, η Xiaomi και άλλες γνωστές εταιρείες είναι unicorn».

GDPR

(Η λέξη προστέθηκε από τον Γιώργο Β. Ευχαριστούμε Γιώργο!)

Τι σημαίνει κυριολεκτικά: General Data Protection Regulation ή ελληνιστί Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τι σημαίνει στις επιχειρήσεις: Είναι ο νέος νόμος προστασίας προσωπικών δεδομένων που οφείλουν να τηρούν όλες οι εταιρείες, και που τίθεται σε ισχύ από 25/5/2018.

Παράδειγμα: «Με τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR οι εταιρείες δεσμεύονται ακόμα πιο αυστηρά να τηρούν το απόρρητο των προσωπικών μας δεδομένων. Γι αυτό και λαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα mails που μας ζητούν να επιβεβαιώσουμε ότι θέλουμε να λαμβάνουμε newsletters κλπ».

 

*Συμβάλλετε κι εσείς στο επιχειρηματικό μας γλωσσάρι. Ποιον άλλον διεθνή επιχειρηματικό όρο συναντάτε συχνά; Πείτε μας, και θα μπει εδώ για να φτιάξουμε μαζί το πιο αντιπροσωπευτικό karier-ίστικο λεξικό.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com