Αν νιώθεις ότι οι επιχειρήσεις είναι ένα πεδίο για μεγαλύτερους και έμπειρους εργαζόμενους, σκέψου ξανά. Στην Ελλάδα οι νέοι κάνουν τη διαφορά.

Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο επιχειρηματικό κομμάτι. Θα μπορούσε να είναι μια ωραιότατη παραλλαγή της γνωστής ρήσης. Πολλά παραδείγματα υπάρχουν για το πώς οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν «πολύ μικροί και πολύ νέοι για να αναδειχθούν», σήμερα μεγαλουργούν.

Στις λίστες των 30 κάτω των 30 -για παράδειγμα- του Forbes, πάντα υπάρχει και κάποιος Έλληνας παρών, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο οι διακεκριμένοι εικοσάρηδες είναι αμέτρητοι. Για να επιστρέψουμε στα εγχώρια δεδομένα, άνθρωποι όπως ο Σταύρος Τσομπανίδης (δήλωσή του στο kariera θα βρείτε εδώ, σελ. 49), η Ιωάννα Φωτοπούλου (συνέντευξή της στο kariera θα βρείτε εδώ), αλλά και ο Κοσταπάνος Μηλιαρέσης (ιδρυτής της Ethelon και συνεργάτης του kariera), έχουν αναγνωριστεί ως κορυφαίοι εικοσάρηδες με απήχηση και επιχειρηματικό πνεύμα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ενέργειες που αναδεικνύουν νέους ανθρώπους, είναι περισσότερες από ποτέ: Το Youth Empowered που για δεύτερη χρονιά έγινε πριν λίγες μέρες, τα κατά τόπους TED αλλά και τα TED των Πανεπιστημίων που φέρνουν το νεαρό εργατικό δυναμικό πιο κοντά σε influencers και παγκόσμιες εμβληματικές φυσιογνωμίες, οι συνεργάτες μας στο ReGeneration φυσικά, το πρόγραμμα START στη Θεσσαλονίκη για νεαρά φιλόδοξα στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης, και θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι αύριο. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες αυτές υπάρχουν πολυάριθμες κοιτίδες νεανικής επιχειρηματικότητας –αν πριν κάμποσα χρόνια μας έλεγαν ότι άνθρωποι στο ξεκίνημά τους μέσα σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης, θα συσπειρώνονταν τόσο οργανωμένα, θα γελούσαμε ή δεν θα το πιστεύαμε. Πλατφόρμες υποστήριξης επιχειρηματικότητας αποκλειστικά για νέους μπορείτε να βρείτε με ένα απλό ψάξιμο στον υπολογιστή σας, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει παλιότερα: δείτε για παράδειγμα το SolidarityNow που χρηματοδοτεί την έναρξη κοινωνικής επιχείρησης για παιδιά που θέλουν να κάνουν το επιχειρηματικό ξεκίνημά τους, δείτε το Venture Garden, δείτε το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες. Δείτε ακόμα και πιο πρωτότυπες ενέργειες όπως το Cruise Inn, στο οποίο νέοι επαγγελματίες και φοιτητές, περνούν μια εξόχως επιχειρηματική εβδομάδα έμπνευσης και πρακτικής, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο μέσα σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Το να νομίζουμε ότι είμαστε πολύ «μικροί» για να κάνουμε κάτι μεγάλο, είναι πλάνη. Το να μεμψιμοιρούμε ότι οι νέοι είναι αφημένοι στη μοίρα τους είναι λάθος και δεν υπάρχει δικαιολογία για να μένουμε καθισμένοι στον καναπέ μας. Οι πηγές γνώσης, η δικτύωση, το mentoring, οι ευκαιρίες, η επαφή με επιχειρηματικούς παράγοντες είναι πιο χειροπιαστά σήμερα από κάθε άλλη εποχή. Το θέμα είναι αν θέλουμε να απλώσουμε το χέρι μας να τα αγγίξουμε.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Image copyright: www.shutterstock.com