Σε καιρούς κρίσης, πρέπει να είμαστε δυνατοί - πρώτα για εμάς και ύστερα για τους υπόλοιπους.

Της Μίας Κόλλια,

Λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως είναι πια γνωστό, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν νέες οδούς πλεύσης ενώ οι εργαζόμενοι εγείρουν όλο και περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, και πάνω από όλα, θέλουμε η οικογένεια και οι φίλοι μας να είναι ασφαλείς. Τα παραπάνω και πολλά ακόμη μάς προκαλούν άγχος και προσπαθώντας να τα αντιμετωπίσουμε, παραμελούμε το πιο σημαντικό - τον εαυτό μας. Για να φανούμε χρήσιμοι όμως στη νέα μας πραγματικότητα, πρέπει πρώτα και κύρια να φροντίσουμε εμάς τους ίδιους. Γιατί μόνο τότε θα επωφεληθούν και οι γύρω μας – είτε οι αγαπημένοι μας που μας ενδιαφέρει, είτε οι συνεργάτες μας που μας ενδιαφέρει επίσης, ώστε να μην κινδυνεύσουμε να χάσουμε τη δουλειά μας. Δείτε πώς:

1. Αναπτύξτε το πνεύμα σας: Η ψυχική μας υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει απομόνωση, παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους της ζωής μας και βρίσκουμε πρακτικές που μας προσφέρουν μια αίσθηση γαλήνης. Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια αισιόδοξοι, αποδεχόμαστε και την ανησυχία ή τον θυμό μας και προσπαθούμε να προχωρήσουμε πιο ευθυγραμμισμένοι με αυτό που ζούμε. Αφιερώστε χρόνο για να ανακτήσετε την ψυχική σας δύναμη, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε και τους άλλους.

2. Δώστε έμφαση στη σωματική σας υγεία: Μην παραμελείτε την καλή διατροφή σας, κοιμηθείτε αρκετά και δώστε προτεραιότητα στην άσκηση. Η ζέστη του καλοκαιριού μάς κάνει να κουραζόμαστε πιο εύκολα, αλλά αν διατηρήσουμε στο πρόγραμμά μας την άσκηση, τα οφέλη είναι πολλά -και όχι μόνο στο σώμα. Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση μειώνει τις αρνητικές σκέψεις. Κανονίζοντας την άσκηση την ίδια ώρα κάθε μέρα στο πρόγραμμά σας, θα διαπιστώσετε ότι πολύ γρήγορα συμβαίνει κάτι για το οποίο… θα ανυπομονείτε. Όταν προσέχετε την υγεία σας, όχι μόνο σάς βοηθά να λειτουργείτε καλύτερα ψυχικά και σωματικά, αλλά θα έχετε και την ενέργεια που απαιτείται για να συνεχίσετε να παίρνετε αποφάσεις, να είστε καλός στη δουλειά σας και να υποστηρίζετε τους γύρω σας σε περιόδους κρίσης.

3. Εγκαταλείψτε το παλιό: Μην προσπαθείτε να «κρατήσετε» το παλιό ζωντανό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να προσαρμοστείτε στο σήμερα και στις νέες συνθήκες. Αντί να αντιμετωπίσετε αυτή τη διαδικασία σε ένα πλαίσιο πένθους, εκτιμήστε την ως μια ευκαιρία για να εγκαταλείψετε παλιές συνήθειες, να αφαιρέσετε σχέσεις ή επαγγελματικούς στόχους με τους οποίους δεν ήσαστε ευθυγραμμισμένοι. Δημιουργήστε ένα πλαίσιο για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Ίσως να έχετε ακούσει το ρητό του φιλόσοφου Επίκτητου: «Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους γι' αυτά που συμβαίνουν». Αυτή είναι η ευκαιρία σας να δείτε τις τρέχουσες περιστάσεις ως ευκαιρία να επενδύσετε πληρέστερα στα όνειρά σας και να αποχωριστείτε οποιονδήποτε φόβο ή αμφιβολία για το όραμά σας. Επενδύστε περισσότερο σε αυτό που θέλετε και λιγότερο σε αυτό που νομίζατε ότι πρέπει να θέλετε. Αφιερώστε χρόνο για να επενδύσετε στον εαυτό σας και γίνετε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχετε.

Photo by Ivana Cajina on Unsplash