Ο μεγαλύτερος εχθρός για την επιτυχία βρίσκεται στο μυαλό μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μια μεγάλη ιδέα δεν πήρε σάρκα και οστά, απλώς και μόνον γιατί αυτός που την είχε, δεν τόλμησε να την υλοποιήσει;

Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο ή νιώθετε ότι έχετε δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται, προσπαθήστε να εστιάσετε σ' αυτό και να βρείτε τη δύναμη για να προχωρήσετε.

Η λίστα με το τι δεν πρέπει να σκέφτεστε:

1. Δεν είμαι αρκετά καλός.

2. Δεν ξέρω πώς να το κάνω.

3. Δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία.

5. Μπορεί να αποτύχω.

6. Δεν έχω αρκετά χρήματα.

7. Κάποιος το έχει ήδη κάνει.

8. Οι φίλοι μου θα μάθουν ότι απέτυχα.

9. Δεν γνωρίζω αρκετά άτομα.

10. Οι γονείς μου είπαν ότι δεν πρέπει να το κάνω.

11. Δεν έχω χρόνο.

12. Δεν είμαι ο κορυφαίος ειδικός στον τομέα μου.

13. Θα είναι κακό για το βιογραφικό μου.

14. Κανείς δεν θα πιστέψει σε μένα.

15. Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου.

Κάντε την αμφιβολία καύσιμο για την επιτυχία

Υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα για να μετατρέψετε αυτούς τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς στο καύσιμο που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στη ζωή σας.

1) Προσδιορίστε αν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε: Διαγράψτε τα σημεία αυτής της λίστας που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Η προσπάθεια να ελέγχετε κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι η συνταγή της απογοήτευσης. Για τα υπόλοιπα σημεία, πηγαίνετε στο δεύτερο βήμα.

2) Μετατρέψτε ένα αρνητικό σε θετικό: Η πραγματική αλλαγή απαιτεί ένα νέο σύστημα πεποιθήσεων. Πρέπει να αντικαταστήσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις με νέες επιβεβαιώσεις, που δρουν ως «αντίδοτο» στην αρχική σκέψη. Γράψτε κάτι θετικό για κάθε αρνητικό σημείο της λίστας.

3) Βρείτε τα αποδεικτικά στοιχεία: Προκαλέστε τον εαυτό σας να βρείτε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα θετικά που γράψατε στο δεύτερο βήμα είναι αληθινά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάτι που στο παρελθόν λέγατε ότι δεν μπορεί να γίνει και τελικά το καταφέρατε.

4) «Ξεμάθετε»: Είναι συνηθισμένο να κληρονομούμε από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία πεποιθήσεις που μας περιορίζουν. Παρόλο που δεν είναι εύκολο, πρέπει να προσδιορίσετε αυτά τα στοιχεία και να τα αποβάλετε. Η επιτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν πιστεύετε σε πράγματα που σας κρατούν πίσω. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις αμφιβολίες τους και προχωρούν με προσοχή, πρόθεση και δράση. Αλλάζοντας τα αρνητικά πρότυπα σκέψης σας, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας, για να μπορέσετε να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε.

Της Μίας Κόλλια

Main photo: www.shutterstock.com