Σε μια χρονιά που συνεχίζει να κυλά αργά και βασανιστικά, τουλάχιστον γίνονται πραγματάκια που επιταχύνουν τις εξελίξεις προς το 2021. Ας δούμε μερικά ορόσημα αυτού του μήνα.

1/10:

Ξεκίνησε το πρόγραμμα 100.000 προσλήψεων με επιδότηση του ΟΑΕΔ. Θα επιδοτηθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της χώρας, για νέες προσλήψεις που θα πραγματοποιήσουν, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

17/10:

Μπαίνουν για πρώτη φορά σε virtual mode οι… Ημέρες Καριέρας. Στις Ημέρες Καριέρας Digital συμμετέχουν φέτος 50 εταιρείες και χιλιάδες υποψήφιοι, που αναζητούν την επόμενη μεγάλη ευκαιρία σταδιοδρομίας. Οι Ημέρες Καριέρας Digital πήραν… extension και συνεχίζονται σε νέες ημερομηνίες, 6 & 7 Νοεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους υποψήφιους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να έρθουν σε επαφή με μελλοντικούς εργοδότες. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.

19/10:

Καλά νέα για τους μπαμπάδες ή τους εν δυνάμει μπαμπάδες. Η άδεια πατρότητας θα αυξηθεί από τις δύο ημέρες (που είναι σήμερα), στις 14 ημέρες! Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, θα αρχίσει να ισχύει γονική άδεια ανατροφής παιδιού έξι μηνών, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι μπαμπάδες. Οι δυο πρώτοι μήνες είναι με αποδοχές από τον ΟΑΕΔ ενώ οι υπόλοιποι άνευ αποδοχών.

23/10:

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) ανακοινώνει κάτι όχι πολύ ευχάριστο: μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 180 χιλιάδων. Παράλληλα καταγράφηκε μείωση του μέσου μισθού κατά 10%. Η έκθεση αναφέρει ότι 3 στους 10 λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό μαζί με κατάργηση του 8ώρου εργασίας.

27/10:

Παρά τα αρνητικά νούμερα που είπαμε πριν, αναλογικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είχε τις λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Eurostat.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στις 27/10 στη δημοσιότητα, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε την απασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%.

29/10:

Καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και η επιδότηση του μισθού για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» σε σχεδόν 160.000 δικαιούχους εργαζόμενους. Το επίδομα αφορά εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας και σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Σεπτέμβριο.

Διάβασε ακόμα 
Ξεκίνησε επισήμως το πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας
Δωρεάν κατάρτιση στο ψηφιακό μάρκετινγκ από Google και ΟΑΕΔ… για λίγες μέρες ακόμα
Γιατί πρέπει να ξέρετε τι έγινε (τον Σεπτέμβριο που πέρασε)

Image by StartupStockPhotos from Pixabay