Για εσένα που είσαι πρωτάρης και αυτό το καλοκαίρι ετοιμάζεσαι να φύγεις για σεζόν, μιλήσαμε με βετεράνους του είδους και φτιάξαμε έναν πρακτικό οδηγό επιβίωσης.

Από την Μελπομένη Μαραγκίδου

Τι πρέπει να έχει η βαλίτσα σου; Τι θα κάνεις αν αυτά που σου έταξαν δεν είναι όπως τα βρήκες; Και τελικά, μπορείς να συνδυάσεις δουλειά και διακοπές;

Πριν φύγεις 

1. Κανόνισε δουλειά και σπίτι

Αν πηγαίνεις για πρώτη φορά σεζόν και δεν γνωρίζεις κανέναν, καλό είναι να έχεις φροντίσει για δουλειά και κατοικία. Δεν θες να φτάσεις στο νησί και να μένεις στην παραλία ούτε να ψάχνεις για δουλειά και να μην βρίσκεις. Καλό θα είναι λοιπόν, να κάνεις κάποιες επικοινωνίες από πριν και να συμφωνήσεις τουλάχιστον γι' αυτά τα δύο, πριν μπεις στο καράβι. 

2. Να είσαι σίγουρος για τις συνθήκες εργασίας

Αν καταφέρεις να βρεις δουλειά φρόντισε να έχεις έστω γραπτώς σε ένα e-mail τις συνθήκες που σου παρέχουν. Ζήτα ξεκάθαρα λεπτομέρειες για το είδος της στέγης, τα γεύματα, τον μισθό (καθαρό και μικτό), το ωράριο και τα ρεπό. 

3. Φρόντισε για την υγεία σου

Επειδή δεν έχουν όλα τα νησιά πρόσβαση σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών, φρόντισε πριν φύγεις να κάνεις ένα γενικό τσεκ απ για παν ενδεχόμενο. Επίσης μην ξεχάσεις να πάρεις τα φάρμακα για κάποια ειδική αγωγή που μπορεί να παίρνεις. 

4. Φτιάξε έξυπνα τη βαλίτσα σου

Η βαλίτσα σου πρέπει να περιλαμβάνει ρούχα που θα είναι κατάλληλα για τη δουλειά που έχεις κανονίσει, αθλητικά παπούτσια, μαγιό, φούτερ, καπέλα, σεντόνια, πετσέτες και κάλτσες, πολλές κάλτσες αν η δουλειά σου έχει ορθοστασία. Δεν χρειάζεται να πάρεις όλη την ντουλάπα σου, αλλά σκέψου ότι οι επιλογές σου πρέπει να συνδυάζονται και για δουλειά και για μπάνιο και για διασκέδαση. 

Αφού φτάσεις 

1. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο προσαρμογής

Καλό θα ήταν να φτάσεις στο νησί 2-3 μέρες πριν ξεκινήσεις δουλειά, ώστε να προλάβεις να εγκλιματιστείς. Τις περισσότερες φορές η συμφωνία που έκανες από το τηλέφωνο ανατρέπεται κι έτσι για παράδειγμα, από 8 ώρες που είχες συμφωνήσει μπορεί να δουλεύεις υπερωρίες. Ή μπορεί από μονόκλινο να σε έβαλαν σε τρίκλινο. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν πολύ συχνά στη σεζόν. Αν οι συνθήκες που βρεις είναι ακατάλληλες, τότε φύγε. Σε περίπτωση που θες να καταγγείλεις κάποια παράβαση, μπορείς να απευθυνθείς στην επιθεώρηση εργασίας. 

2. Κοινωνικοποιήσου

Αν όλα έχουν πάει εν τέλει καλά και σου αρέσει το εργασιακό σου περιβάλλον, ήρθε η ώρα να κοινωνικοποιηθείς. Ήδη κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να βρίσκονται εκεί από το Πάσχα και να έχουν ήδη αναπτύξει παρέες, όμως τα πράγματα το καλοκαίρι είναι πάντα πιο χαλαρά, οπότε ένα χαμόγελο κι ένα γεια αρκούν για να τους γνωρίσεις. 

3. Φρόντισε τη διατροφή σου

Πολλές φορές με τη δουλειά στη σεζόν μπορεί να τρως όλη μέρα βλακείες. Βάλε στη διατροφή σου φρούτα, λαχανικά, άφθονο νερό και προσπάθησε να κρατήσεις κάποιο μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δεν θα μας ακούσεις, αλλά εμείς οφείλουμε να το πούμε. 

4. Κοιμήσου

Όταν σχολάς στις 12:00 τα μεσάνυχτα και πιάνεις βάρδια στις 8:00, το να βγεις μέχρι τις 4:00 είναι κάτι που θα μετανιώσεις όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου. Προσπάθησε να προσαρμόσεις τις εξόδους ανάλογα με το ωράριό σου ώστε να μην εξαντληθείς. Επίσης μην χάνεις μπάνια. Μπορεί να πας στην παραλία να βουτήξεις και να κοιμηθείς εκεί ώστε να αναπληρώσεις ύπνο. 

5. Βάλε όρια στους φίλους σου

Όταν οι φίλοι σου ακούσουν ότι πας για σεζόν σίγουρα θα θέλουν να εμφανιστούν. Φρόντισε να τους δώσεις τα καλύτερα τιπς για το μέρος και δείξε τους το νησί από τα δικά σου μάτια. Βέβαια, ξεκαθάρισε από πριν ότι εσύ εκεί δουλεύεις και δεν κάνεις διακοπές, ώστε να αποφευχθούν πιθανόν παρεξηγήσεις σε περίπτωση που δεν τους ακολουθείς στα πάντα. Άλλωστε μετά από κάποιο σημείο θα βαρεθείς να κάνεις τον τουρίστα στο νησί. 

6. Φλέρταρε

Το τζιζ θέμα του καλοκαιριού. Φυσικά και θα φλερτάρεις όταν κάνεις σεζόν καλοκαίρι σε ένα νησί. Και φυσικά και θα φλερτάρεις με συναδέλφους σου όσο κι αν ξέρεις ότι μετά μπορεί να γίνουν περίπλοκα τα πράγματα. Προκειμένου λοιπόν να μην αλλάζεις νησί στη μέση του καλοκαιριού, επειδή τα έκανες μπάχαλο στα αισθηματικά σου, προσπάθησε να είσαι όσο πιο ξεκάθαρος/η μπορείς. Και καλό καλοκαίρι!

Main photo: www.shutterstock.com