Νέες συνθήκες, νέοι κανόνες. Ακόμα και στην αγορά εργασίας. Δες βασικές προσαρμογές που πρέπει να κάνεις αν ψάχνεις για δουλειά.

Καλώς ή κακώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλλει με το δικό της, μοναδικό τρόπο, έναν νέο ρυθμό ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτή τη νέα πραγματικότητα ο εργασιακός κλάδος.

Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι έχουν μάθει με τον καιρό πώς να συνυπάρχουν αρμονικά όχι μόνο δια ζώσης, όπως είχαν συνηθίσει, αλλά και μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών τους, και προσπαθούν μέρα με τη μέρα να συγκλίνουν την εικονική με την απτή πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγικότητας και δημιουργίας σε αυτά της προ-covid εποχής.

Τι συμβαίνει όμως με τους λοιπούς κανόνες αναζήτησης εργασίας αυτή την περίοδο; Ίσως στο μυαλό πολλών από εμάς, το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο αλλά μήπως τελικά δεν είναι και τόσο; Μήπως αρκεί να βρούμε νέους τρόπους για να μπορέσουμε να εξελίξουμε τις ικανότητές μας και να βγούμε στη διαδικτυακή αναζήτηση εργασίας με περισσότερα εφόδια;

Το kariera.gr, με αφορμή τους παραπάνω προβληματισμούς, παραθέτει έξυπνες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σας κάνουν τον νούμερο ένα υποψήφιο προς πρόσληψη!

1: Κάνε shift από το φυσικό στο digital

Αναζητώντας κάποιος διαδικτυακά events για νέες ευκαιρίες θα συναντήσει καθοριστικές για το μέλλον του ημερίδες όπως το Developers Day Digital by Kariera που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία ή τις επερχόμενες Ημέρες Καριέρας Digital σε λίγες μέρες (17&18 Οκτωβρίου), που είναι η πιο μεγάλη συνάντηση εργοδοτών και υποψηφίων.

2: Η εξοικείωση είναι το κλειδί

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να περιτριγυριζόμαστε από αμέτρητες εφαρμογές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε πώς να τις χειριζόμαστε με ορθό τρόπο. Είναι δεδομένο πως οι εκ του σύνεγγυς συνεντεύξεις έχουν μπει στον πάγο οπότε ενεργοποιήσου αλλιώς. Ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε βοηθούν να εξοικειωθείς μέσω της οθόνης σου. Ή μπορείς απλά να εξασκηθείς με έναν φίλο σου (ο καθένας από τον υπολογιστή του σπιτιού του) προσομοιώνοντας μία συνέντευξη. Έτσι, ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο στο τι να διορθώσει και στο που να επιμείνει για να έχει μία άρτια εικόνα σε μία διαδικτυακή συνέντευξη.

3: Κοινωνικοποίηση στα καλύτερά της…

Όλα είναι θέμα προσέγγισης οπότε ένα email στο οποίο αναφέρεις ότι είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις την εταιρεία εάν έχει ανάγκη σε κάτι ή εάν ψάχνει συνεργάτη, μπορεί να αποδειχθεί ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσεις μία επαφή που στο μέλλον μπορεί να μετεξελιχθεί σε εργασιακή θέση. Εκτός αυτού φυσικά μπορείς να πλησιάσεις ανθρώπους που έχουν εμπειρία στο recruiting, όπως οι ειδικοί του Hiring Solutions (ακόμα και διαδικτυακά) και να ζητήσεις λίγη καθοδήγηση, δηλώνοντας ότι είσαι διαθέσιμος και έτοιμος για μία νέα πρόκληση.

4: Μείνε μέσα στα πράγματα

Μείνε ενημερωμένος και παρακολούθησε τις εξελίξεις των εταιρειών που σε ενδιαφέρουν μέσω των social media ή μέσω των σελίδων τους. Θέσε google alerts για ενδεχόμενες θέσεις που μπορεί αυτές οι εταιρείες να ανακοινώσουν και με αυτό τον τρόπο θα είσαι ήδη ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όσους θα διεκδικήσουν την ίδια θέση με σένα.

5: Εκμεταλλεύσου τους (αργούς) ρυθμούς της αγοράς

Μπορεί οι ρυθμοί στον εργασιακό κλάδο να κινούνται με ταχύτητες χελώνας πλέον, ωστόσο αυτό έχει και τα πλεονεκτήματά του. Φρόντισε να βελτιώσεις τα skills που είχαν μείνει πίσω όσο καιρό εργαζόσουν και δεν είχες χρόνο να τα εξελίξεις. Απόκτησε νέες δεξιότητες, οι οποίες όχι μόνο θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σου αλλά θα σε προετοιμάσουν για τυχόν απαιτήσεις που μπορεί να έχει ένας μελλοντικός εργοδότης προς το πρόσωπό σου. Με ένα απλό google search ή search στο section “events” στο facebook, μπορείς να βρεις αρκετά και ενδιαφέροντα online workshops τα οποία θα σε εξελίξουν.

6: Η μαγική λέξη “οργάνωση”

Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση αγοράς εργασίας μπορεί πολλές φορές να πέσουν στην παγίδα του να αρπάξουν την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθεί μπροστά τους. Πάρε αποφάσεις σε δεύτερο και όχι σε πρώτο χρόνο. Άφησε λίγο διάστημα να μείνει η σκέψη μέσα σου για να μπορέσεις να καταλάβεις εάν αυτό που βρέθηκε στο διάβα σου είναι ευκαιρία ή τυχαία συγκυρία. Πώς όμως θα βρεις αυτό που ακριβώς σου ταιριάζει; Μόνο με σωστή οργάνωση. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα αρχείο στον υπολογιστή σου με τους τομείς και τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν. Φρόντισε να κρατάς το αρχείο σου ενημερωμένο σχετικά με τις κινήσεις που έχεις κάνει, ποιες αιτήσεις σου είναι σε εκκρεμότητα, ποιες απορρίφθηκαν, με ποιον έχεις μιλήσει από την κάθε εταιρεία κλπ.

…………….

*Φωτογραφία Yogendra Singh / Unsplash