Τελικά υπάρχει ή όχι ένας μαγικός “μπούσουλας” για να είσαι ευτυχισμένος στον χώρο εργασίας σου και όχι μόνο; Ναι υπάρχει!

Από τον Νίκο Βόπη

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο, το οποίο με έκανε να σκεφτώ κάπως καχύποπτα μόνο και μόνο από τον τίτλο του. Και θα σας εξηγήσω γιατί ακριβώς.

Βλέπετε έχω ένα... θεματάκι με βιβλία που προμοτάρουν τη “Γη της Επαγγελίας” στο πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι και προσπαθούν να ψαρέψουν πελάτες με το να αναφέρουν ότι μέσα σε αυτά κρύβεται το μυστικό που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους. Αυτό λοιπόν που με έκανε τόσο καχύποπτο για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως στον τίτλο του αναφέρει: “Ένας πρακτικός οδηγός για την προσωπική ελευθερία”.

Εν τέλει, αποφάσισα να μην κάνω αυτό που κοροϊδεύω, να κρίνω δηλαδή κάτι χωρίς να το έχω διαβάσει, και του έδωσα την ευκαιρία να με πείσει. Και το έκανε. Με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο ανακάλυψα πως οι τέσσερις “συμφωνίες”/κανόνες που αναλύει ο Miguel Ruiz  μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν τόσο στη ζωή όσο και στον χώρο εργασίας και σας τους παραθέτω εν συντομία γιατί μπορώ να μιλάω για το συγκεκριμένο βιβλίο με πολλές χιλιάδες λέξεις.

1. Να είστε ευθείς με τον λόγο σας!

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ειλικρινείς, να μιλάτε για κάτι μόνο όταν το γνωρίζετε και να αποφεύγετε να κακολογείτε είτε τον εαυτό σας είτε ανθρώπους που είναι τριγύρω σας, είτε στον χώρο εργασίας σας είτε στη ζωή σας. Ο λόγος σας να είναι γεμάτος με αγάπη και να έχει αυτή την κατεύθυνση.

2. Μην παίρνετε τίποτα επί προσωπικού!

Οι πράξεις των άλλων ανθρώπων δεν είναι αποτέλεσμα της δικής σας συμπεριφοράς. Οι πράξεις και τα λόγια των άλλων ανθρώπων είναι η απεικόνιση της δικής τους πραγματικότητας, της δικής τους αλήθειας. Όταν μάθετε να μην επηρεάζεστε από τα λόγια των άλλων ανθρώπων τότε θα πάψετε να είστε το θύμα και να υποφέρετε άδικα.

3. Μην κάνετε υποθέσεις!

Βρείτε το θάρρος να κάνετε ερωτήσεις και να εκφράσετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται για να αποφεύγετε τις παρεξηγήσεις, τη θλίψη και τη στεναχώρια.

4. Πάντα να προσπαθείτε για το καλύτερο!

Ο καλύτερός σας εαυτός αλλάζει από στιγμή σε στιγμή. Πάντα θα βελτιώνεστε σε ό,τι κι αν κάνετε εάν έχετε διαφορετική προσέγγιση και νοοτροπία. Κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση πάντα να προσπαθείτε για το καλύτερο και με αυτό τον τρόπο δεν θα κρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας, δεν θα τον τιμωρείτε και δεν θα μετανιώνετε για τίποτα. 

Main photo: www.shutterstock.com