Κάνε πιο γρήγορα. Κάνε περισσότερα. Βιάσου. Σας ακούγεται οικείο;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από influencers, νέους επιχειρηματίες και διάφορους άλλους «ειδικούς», που μας λένε ότι πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς σε κίνηση. Κι εμείς σκεφτόμαστε ότι αν δουλεύαμε σκληρότερα και περισσότερες ώρες, θα είμαστε πιο επιτυχημένοι. Κι όμως, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, αυτοί που δημιουργούν πραγματικά αποτελέσματα στη ζωή τους, γνωρίζουν ότι το να κατεβάζουν ταχύτητα χτίζει τα θεμέλια για την επιτυχία τους.

Εδώ, παρατίθενται τέσσερις λόγοι για τους οποίους η «επιβράδυνση» μπορεί αληθινά να σας βοηθήσει να επιταχύνετε την επιτυχία σας, να απολαύσετε μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης και να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε.

1. Θα έχετε μεγαλύτερη διαύγεια: Ποιο είναι το νόημα της βιασύνης, αν πηγαίνετε σε λάθος κατεύθυνση; Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν ασταμάτητα και προς μια κατεύθυνση που δεν θα τους δώσει τα αποτελέσματα που θέλουν. Είναι σαν να είσαι πάνω στον διάδρομο γυμναστικής: τρέχεις μεν, αλλά δεν πηγαίνεις πουθενά.

Κατεβάστε ταχύτητα και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να δει τα πράγματα πιο καθαρά. Αφιερώστε μια ώρα κάθε εβδομάδα για να κάνετε ένα "check in". Αναλογιστείτε τις προθέσεις σας και παρατηρήστε τις προκλήσεις ή τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά σας. Σκεφτείτε τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και πού μπορείτε να εστιάσετε την ενέργειά σας την επόμενη εβδομάδα.

2. Δεν μπορείς να κουνηθείς αν είσαι πτώμα: Ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά αυτό είναι το νόημα. Δεν μπορείτε να δουλεύετε σωστά και να φτιάξετε τη ζωή που θέλετε, εάν δεν είστε σε θέση να αποδώσετε δημιουργικά. Εάν ο στόχος σας είναι να πετύχετε, τότε θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο και να δώσετε στο σώμα και το πνεύμα σας αυτά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Όταν η κάθε μέρα έχει 24 ώρες, πραγματικά δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ασκηθείτε, να μην μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα ή να μην διαβάσετε ένα περιοδικό.

Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 53 λεπτά την ημέρα στο Instagram και το Facebook, για να μην πούμε για το Snapchat και το LinkedIn. Ο ισχυρισμός ότι το να κατεβάσετε ταχύτητα αποτελεί πολυτέλεια, είναι απλώς μια δικαιολογία.

3. Θα αξιοποιήσετε τη δύναμη του συναισθήματος: Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτά που νιώθουν. Τα συναισθήματα όμως είναι ένας οδηγός που μας βοηθάει να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα και γύρω μας και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αισθάνονται, διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και κατανοούν.

Υπάρχει ένα μάντρα που λέει: Εάν μπορείς να ονομάσεις κάτι, μπορείς και να το εξημερώσεις. Όταν κατεβάζετε ταχύτητα, μπορείτε να νιώσετε τα συναισθήματα που έχετε και να τα περιγράψετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα επεξεργαστείτε και να τα αφήσετε να σας καθοδηγήσουν σε μια υγιή απόκριση.

Για παράδειγμα, ο θυμός είναι ένα δυνατό συναίσθημα. Σας λέει ότι κάτι είναι λάθος και πρέπει να το αλλάξετε. Εάν είστε συνεχώς στην πρίζα, ο θυμός θα σας κατακλύσει. Αν πάρετε λίγο τον χρόνο σας, θα καταφέρετε να διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας σε ενέργειες που σας εξυπηρετούν και σας οδηγούν στην επιτυχία.

4. Θα λάβετε καλύτερες αποφάσεις: Το μυαλό είναι σαν μια μηχανή αυτοκινήτου: Εάν έχετε πάντα το πόδι σας στο γκάζι, ο κινητήρας θα υπερθερμανθεί και θα πάθει ζημιά. Όταν επιβραδύνετε και αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση, μειώνετε το ψυχικό στρες. Όταν το μυαλό σας δεν τρέχει συνεχώς, είναι ελεύθερο να απορροφήσει πληροφορίες, να αξιολογήσει τις περιστάσεις και να λάβει μια καλή απόφαση. Αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει πραγματικά να εργαστείτε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και πιο βιώσιμα. Θα αρχίσει επίσης να σας αρέσει αυτό που κάνετε περισσότερο και τελικά η όλη διαδικασία θα αναβαθμιστεί σε νέο επίπεδο.

Photo by Milan De Clercq on Unsplash