Έχουμε 2020 και στην κορυφή της λίστας με τα πιο περιζήτητα προσόντα στον εργασιακό χώρο βρίσκεται η παραγωγικότητα. Τι σημαίνει όμως στη πραγματικότητα το να είμαστε παραγωγικοί σαν εργαζόμενοι;

Της Μίας Κόλλια

Ακολουθώντας μία δεκαετία όπου το multitasking, ή αλλιώς το να είμαστε πολυπράγμονες, ή αλλιώς το να κάνουμε 1000 πράγματα ταυτόχρονα όντας διαθέσιμοι 24/7,  ήταν η επικρατούσα τάση, δημιουργήθηκαν πολλές λάθος αντιλήψεις και ασαφή όρια μεταξύ εργασιακής παραγωγικότητας και υπερφόρτωσης του χρόνου εργασίας αλλά και του προσωπικού μας χρόνου. Η υπερφόρτωση είχε και έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς πολύ σύντομα μειώνει την παραγωγικότητα μας και μας οδηγεί σε καταστάσεις υπερκόπωσης και  απομάκρυνσης από τον στόχο.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πολυάσχολο σε αντίθεση με τον παραγωγικό τύπο εργαζομένου, μέσα από τις συμβουλές του Dr. Connor Neill, καθηγητή στον IESE Business School.  

  • Ο πολυάσχολος τύπος έχει εμμονή με το να γεμίζει την μέρα μας με δουλειές και υποχρεώσεις. Ο παραγωγικός τύπος περιορίζει τη λίστα με τις υποχρεώσεις του στο 50%. Έξυπνα και παραγωγικά.
  • Ο πολυάσχολος τύπος προσπαθεί να γεμίσει τη λίστα του με όσο περισσότερα καθήκοντα μπορεί. Όσοι από εμάς ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία ξέρουμε πολύ καλά πως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεταφέρουμε τα περισσότερα από αυτά στην επόμενη ημέρα, και μετά στην επόμενη και πάει λέγοντας. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της τακτικής είναι ότι στο τέλος της ημέρας νιώθουμε αποκαρδιωμένοι, αναβλητικοί και μη παραγωγικοί, βλάπτοντας χωρίς λόγο το ηθικό μας.
  • Ο παραγωγικός τύπος, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν γίνονται όλα σε μία μέρα και για αυτόν τον λόγο ακολουθεί την προσέγγιση του «το λιγότερο είναι περισσότερο», θέτοντας στόχο να διεκπεραιώσει τις εργασίες που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και επικείμενη προθεσμία. 
  • Ο πολυάσχολος τύπος αναλαμβάνει τα πάντα. Ο παραγωγικός τύπος ξέρει να ξεχωρίζει τις έννοιες «επείγον» και «σημαντικό». Το τι είναι επείγον στην εργασιακή καθημερινότητα είναι μία έννοια άκρως υποκειμενική, καθώς καθορίζεται από τη κρίση των συναδέλφων, των προϊστάμενων ή των υφιστάμενων μας. Ο Dr.Neill μας προτρέπει να προσπαθούμε να διακρίνουμε την αληθινή  βαρύτητα μίας δουλειάς και να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτές που είναι στην πραγματικότητα σημαντικές και επείγουσες. Ο παραγωγικός τύπος σύμφωνα με τη γνώμη του φροντίζει να ολοκληρώνει τις δουλειές με προτεραιότητα και δεν ξοδεύει το χρόνο τους σε αχρείαστα καθήκοντα.
  • Ο πολυάσχολος τύπος είναι πάντα στο «χάσιμο». Ο παραγωγικός τύπος δημιουργεί ένα πλαίσιο που τον διατηρεί συγκεντρωμένο. 
  • Έρευνες δείχνουν ότι το να τσεκάρουμε το τηλέφωνό μας ή να απαντάμε σε αλληλογραφία ενώ εκτελούμε μία εργασία μπορεί να μειώσει το IQ μας μέχρι και 10 μονάδες, καθώς επίσης αλλοιώνει την δομή του εγκεφάλου και προκαλεί μόνιμη μείωση της συγκέντρωσης μας. Ο παραγωγικός τύπος έχει διαμορφώσει ένα σύστημα κατανομής του χρόνου του ανά συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχει τοποθετήσει την ανάγνωση και απάντηση αλληλογραφίας σε μία συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας - συνήθως ή στην αρχή ή στο τέλος ή σε μεσοδιαστήματα περιορισμένου χρόνου. Επίσης, εφαρμόζοντας την τακτική της προηγούμενης παραγράφου, ανταποκρίνεται σε τηλεφωνήματα που κρίνονται άκρως απαραίτητα.
  • Ο πολυάσχολος τύπος είναι «κολλημένος» στη καρέκλα του. Ο παραγωγικός τύπος ξέρει πότε χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα. Ο πολυάσχολος τύπος σπάνια κάνει διάλειμμα. Για την ακρίβεια, απεχθάνεται τα διαλείμματα καθώς θεωρεί ότι είναι για τους αναβλητικούς και τους αδύναμους. Δεν μπορεί να κατανοήσει τον παραγωγικό τύπο, οι οποίος καταφέρνει να είναι αποδοτικός και αποτελεσματικός, ενώ ταυτόχρονα είναι χαλαρός με τον χρόνο του και απολαμβάνει τη δουλειά του. Στη πραγματικότητα, ο παραγωγικός τύπος ξέρει να ακούει το σώμα του και να αναγνωρίζει τη στιγμή που χρειάζεται να πάρει λίγο χρόνο για να αναζωογονηθεί. Επιλέγει μία βόλτα με τα πόδια, να ακούσει την αγαπημένη του μουσική ή ακόμα και ένα γρήγορο καφέ ή γεύμα με φίλους.

Photo by ian dooley on Unsplash