Η δουλειά υπάρχει για να δημιουργείς και να εξελίσσεσαι. Όχι για να υποφέρεις και να υπομένεις. Το mobbing ήρθε η ώρα για να φύγει. 

Το mobbing είναι ένας όρος που δεν είναι ακόμα πολύ γνωστός, παρ’ όλα αυτά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Όταν μιλάμε για mobbing εννοούμε την ψυχολογική πίεση, τον εκφοβισμό, την άνιση μεταχείριση, την ηθική παρενόχληση ή την απαξίωση ενός ανθρώπου στον χώρο εργασίας του. Συνήθως η συμπεριφορά αυτή απέναντί του προέρχεται από περισσότερους από έναν ανθρώπους/συναδέλφους, εξ’ ου και ο όρος mobbing, από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει όχλος, συμμορία ή σπείρα. Ακόμα και ως ρήμα το mob έχει την έννοια του στριμώχνομαι, θίγω ή επιτίθεμαι.

Γιατί είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο;

Το mobbing δεν είναι καινούργιο. Πρωτοπαρουσιάστηκε ως όρος το 1966 σε ένα βιβλίο του Κόνραντ Λόρεντς, που κυκλοφόρησε αργότερα και στα ελληνικά με τον τίτλο Επιθετικότητα. Σε αυτό το βιβλίο ο Κόνραντ μιλάει για το πώς τα πτηνά και τα ζώα «επιτίθενται» κατά ομάδες, υπακούοντας ένα ένστικτο δαρβίνειας επιβίωσης. Φυσικά το βιβλίο κάνει παραλληλισμό με τα ανθρώπινα αντίστοιχα ένστικτα. Και φυσικά ανέκαθεν το mobbing έβρισκε πρόσφορο έδαφος στους εργασιακούς χώρους, αλλά φαίνεται σύμφωνα με τους ειδικούς ότι έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Έχει σχέση με το bullying;

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι mobbing και bullying είναι παρόμοιες έννοιες, αν και όχι ταυτόσημες. Σε μια δουλειά είναι πιθανό κάποιος να σε αφήνει ξεκρέμαστο επίτηδες, να σου δίνει χρονικά deadlines που είναι ανέφικτα, να σαμποτάρει την προσπάθειά σου. Υπό αυτή την έννοια όντως έχει το mobbing περισσότερη σχέση με την εργασία, γιατί μπορεί να εκφραστεί με πολλούς εργασιακούς τρόπους και τις περισσότερες φορές στόχος του είναι να κάνει τον αποδέκτη του να νιώθει ανεπιθύμητος ή να παραιτηθεί.

Γιατί έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό;

Κάποιοι ερευνητές το αποδίδουν στην κρίση. Στο ότι αρκετοί άνθρωποι είναι πιο πιεσμένοι και υπάρχει η πιθανότητα αντί αυτό να τους συσπειρώνει, να τους διχάζει. Στο ότι οι λιγότερες θέσεις εργασίας έχουν μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό στην πιο νοσηρή μορφή του. Στο ότι η ανασφάλεια των ανθρώπων, τους κάνει να θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβληθούν στους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα το κάνουν φθείροντάς τους. Νομιμοποιούνται όμως να το κάνουν; Ασφαλώς και όχι.

Το mobbing δεν βλάπτει μόνο τον αποδέκτη του, βλάπτει όλη την εταιρεία.

Ας μην είμαστε κοντόφθαλμοι νομίζοντας ότι το mobbing αφορά μόνο αυτόν που το υφίσταται. Ναι, στις καταγεγραμμένες επιπτώσεις του mobbing συμπεριλαμβάνονται η ψυχολογική και ως εκ τούτου οργανική φθορά του αποδέκτη (αϋπνία, στρες, κατάθλιψη κ.λπ.) αλλά πριν από αυτά, έρχονται η αδυναμία συγκέντρωσης, η μειωμένη αποδοτικότητα, τα λάθη. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει (τουλάχιστον όχι αποδοτικά) υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης και φόβου. Κανέναν μάνατζερ και καμία εταιρεία δεν συμφέρει, να κάνουν τα στραβά μάτια όταν διαπιστώσουν ότι μια ομάδα εργαζομένων στρέφεται εναντίον ενός ανθρώπου. Το καλό κλίμα στην δουλειά δεν είναι μια ρομαντική «μπούρδα». Είναι μια απόλυτη προϋπόθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έρευνα του kariera.gr για τη Γενιά-Υ, οι περισσότεροι millennials δήλωσαν ότι καλό εργασιακό περιβάλλον σημαίνει πρωτίστως καλές ‘Εργασιακές σχέσεις’, και πολύ μεγάλο ποσοστό επίσης προσέθεσε σε αυτό και τις ‘Σχέσεις με τη Διοίκηση’.

 

Αν λοιπόν υπάρχει έστω και ένα «παραθυράκι» να βοηθήσουμε στο να παραμείνει το κλίμα ενωτικό και δημιουργικό σε μια δουλειά, αξίζει τον κόπο αυτό το παράθυρο να ανοίξει. Και ως ομάδα να πετάξουμε το mobbing από εκεί, αφήνοντας παράλληλα φρέσκο αέρα να μπει.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com