Δεξιότητες όπως το να είναι κάποιος καλός ακροατής και να μαθαίνει γρήγορα μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες και γι’ αυτό πολλοί υποψήφιοι που ψάχνουν δουλειά δεν τις περιλαμβάνουν στο βιογραφικό τους σημείωμα. Είναι όμως καίριες!

Της Μίας Κόλλια

Τα δύο αυτά πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα επαγγέλματα που αφορούν την προετοιμασία των τροφίμων ή γενικά αυτά που απαιτούν γρήγορους ρυθμούς. Για να επιτύχετε σε μια κουζίνα, πρέπει να είστε ενεργός ακροατής και γρήγορος μαθητής.

Αν το σκεφτείτε καλύτερα, η γρήγορη εκμάθηση και η καλή ακρόαση είναι διασυνδεδεμένες ικανότητες. Για παράδειγμα, αν η πρακτική σας εξάσκηση απαιτεί από εσάς να αποκτήσετε δεξιότητα σε μια μηχανή κοπής κρέατος, ένας καλός ακροατής εξασφαλίζει μια αποτελεσματική και ασφαλή περίοδο κατάρτισης. Εάν δεν δώσετε προσοχή στην εκπαίδευση, θα χρειαστεί να σας επαναλάβουν τις οδηγίες (κάτι που δεν θα κάνει καλή εντύπωση στον σεφ σας) και ίσως να υπάρξει ο κίνδυνος τραυματισμού, όταν προσπαθήσετε να χειριστείτε το μηχάνημα.

Κάθε σεφ διαχειρίζεται την κουζίνα με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι οι δεξιότητες γρήγορης εκμάθησης είναι απαραίτητες για την ομαλή ένταξή σας σε ένα νέο περιβάλλον -ακόμα κι αν έχετε εργαστεί προηγουμένως σε κουζίνες.

Η ικανότητα γρήγορης εκμάθησης εξασφαλίζει ότι θα συμβαδίσετε με τις απαιτήσεις της νέας σας ομάδας. Σε μια πολυάσχολη κουζίνα, πολλές παραγγελίες έρχονται ταυτόχρονα. Ακούγοντας πολύ προσεκτικά, θα καταφέρετε να αποφύγετε το μπέρδεμα των παραγγελιών, εξοικονομώντας στο εστιατόριο πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Από την άλλη πλευρά, αν δεν προσέχετε σε αυτά που σας λένε, θα καθυστερήσετε ολόκληρη τη γραμμή λειτουργίας της κουζίνας, καθώς οι εντολές θα πρέπει να επαναληφθούν ή τα πιάτα να επανεκτελεστούν. Ακόμη πιο σοβαρό θα ήταν να μη δώσετε την κατάλληλη προσοχή σε ιδιαίτερες οδηγίες που αφορούν τυχόν αλλεργίες κάποιου πελάτη σε συγκεκριμένα συστατικά, κάτι που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο. Αν, τέλος, αναρωτιέστε πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε τις δεξιότητες του καλού ακροατή και του γρήγορου μαθητή στο βιογραφικό σας σημείωμα, η καλύτερη συμβουλή μας είναι να είστε συγκεκριμένοι: έχετε κάνει σπουδές στην ασφάλεια των τροφίμων; είστε ικανός στον χειρισμό των μηχανημάτων σε μια κουζίνα; έχετε περάσει από διαδικασίες κατάρτισης με επιτυχία; Οι απαντήσεις σας θα κάνουν τους μελλοντικούς εργοδότες σας να καταλάβουν τις δυνατότητές σας, απλά και αποτελεσματικά.

Image source Free-Photos by Pixabay