Κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες. Τι γίνεται όμως όταν η παραβίασή τους δεν αποτελεί εξαίρεση;

Από την Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Αντί για τρίλιζα και κουτσό, τα παιδιά στρέφονται στα tablet. Αντί για παραμύθια καταναλώνουν YouTube videos και οι εφαρμογές στο κινητό αντικαθιστούν τα παραδοσιακά επιτραπέζια.  Ως ενήλικες, βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά από μια οθόνη, στριφογυρίζοντας στον αέναο κυκεώνα online περιεχομένου και ειδοποιήσεων που αποσπούν και διασπούν την προσοχή μας.

Όπως μαθαίνουμε να διαβάζουμε, να κάνουμε μαθηματικές πράξεις, να αναγνωρίζουμε τι σημαίνει σωστή διατροφή, δεν θα έπρεπε να ξέρουμε τι σημαίνει σωστή κατανάλωση του περιεχομένου των media; Αυτή τη σημασία ήθελε να υπογραμμίσει το πρώτο συνέδριο της ΕΕ για το μιντιακό αλφαβητισμό, στο πλαίσιο του EU Media Literacy Week.

Τριάντα άτομα από τον χώρο της δημοσιογραφίας προερχόμενα από διάφορες χώρες της ΕΕ συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να εκπαιδευτούμε σε νέα εργαλεία και να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο διάλογο για την παραπληροφόρηση. Αρχικά, γνωρίσαμε την πλατφόρμα Truly Media, η οποία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές σε ένα μέρος, διευκολύνοντας τη διαδικασία διασταύρωσης μιας πληροφορίας και την επαλήθευση μιας είδησης! Στη συνέχεια, η ομάδα του VRT Sandbox μας έδειξε πως να κάνουμε mojo, ή αλλιώς mobile journalism, με ένα πλήρως φορητό kit και προγράμματα editing, ώστε να είμαστε σε θέση να παράγουμε μια βιντεο-συνέντευξη από την αρχή μέχρι το τέλος γρήγορα.

Την ημέρα του συνεδρίου, κληθήκαμε να εφαρμόσουμε τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις στο πεδίο, να κάνουμε μια έρευνα, να διασταυρώσουμε tweets και ειδήσεις, να πάρουμε συνεντεύξεις από τους πανελίστες του συνεδρίου και να επεξεργαστούμε το βίντεο, να γράψουμε σχετικά άρθρα, καθώς και να ενεργοποιηθούμε στα social media του Digital Single Market, κάνοντας Facebook lives και Instagram stories. Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να τελειώνει ποτέ.

Σύμφωνα με έκθεση του Freedom House, η διαδικτυακή χειραγώγηση και παραπληροφόρηση χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον 18 χώρες σε κρίσιμες στιγμές ενημέρωσηςτα τελευταία χρόνια. Τώρα που το να ξέρουμε τι πραγματικά ισχύει και τι όχι είναι κρίσιμο για την πρόοδό μας, ενώ παράλληλα υπάρχει αποστροφή (ή και αποχή) των πολιτών από τις ειδήσεις και την ενημέρωση, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, παράγοντας υπεύθυνη και ποιοτική δημοσιογραφία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το μιντιακό οικοσύστημα δεν θα χειροτερεύσει άλλο κι ότι οι πολίτες είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία για να εντοπίσουν την φερεγγυότητα μιας πληροφορίας, καθώς η πληροφορία έχει τεράστια μεταμορφωτική δύναμη.

Αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε έχουν σημασία, γιατί οι λέξεις δημιουργούν σκέψεις και οι σκέψεις προκαλούν συμπεριφορές, οι οποίες με την σειρά τους διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Το θετικό είναι ότι τα εργαλεία για την «αλήθεια» με πρώτο και κυριότερο την κριτική μας σκέψη, είναι εδώ.

Δείτε το απίστευτο βιντεάκι στο πλαίσιο του European Media Literacy Week 2019

Main photo: www.shutterstock.com