Η μουσική μπορεί να εμπλουτίσει κάθε στιγμή της προσωπικής μας ζωής, αλλά οι επιστήμονες σήμερα έχουν αποκαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να εμπλουτίσει και την επαγγελματική μας ζωή.

Από την Μία Κόλλια

Όταν έρχεται η στιγμή που το γραφείο γίνεται σχεδόν αφόρητο, η μουσική μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη ανακούφιση. Πριν πατήσετε το Play, ωστόσο, δείτε πότε η μουσική θα είναι πιο ωφέλιμη για εσάς.

Μάθηση = Stop: Η μάθηση απαιτεί από τον εγκέφαλό σας να αναλύει και να θυμάται οδηγίες και γεγονότα. Όταν όμως ακούτε μουσική, ο εγκέφαλός σας πρέπει να επεξεργάζεται ακουστικά δεδομένα πέρα από την επεξεργασία των οδηγιών και των γεγονότων. Λόγω αυτής της ταυτόχρονης πολλαπλής λειτουργίας, ο εγκέφαλος μπορεί να ερμηνεύσει λανθασμένα το τι είναι αρκετά σημαντικό για να το αποθηκεύσει. Έτσι, αν πρέπει να μάθετε κάτι στη δουλειά, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε τη μουσική σας, ειδικά αν αυτή έχει και στίχους.

Θόρυβος = Play: Εάν ο χώρος εργασίας σας είναι θορυβώδης, ο εγκέφαλος θα προσπαθήσει να απομονώσει και να διαχειριστεί δεδομένα εν μέσω θορύβου, καταναλώνοντας μεγαλύτερη ενέργεια. Επίσης ο θόρυβος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τον προμετωπιαίο φλοιό, εμποδίζοντας την εκτελεστική λειτουργία. Έτσι, η παραγωγικότητά σας μπορεί να μειωθεί. Σε αυτό το σενάριο, η ακρόαση μουσικής μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να σας κρατήσει σε ηρεμία.

Επαναλαμβανόμενη εργασία = Play: Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά οι άνθρωποι που ακούνε μουσική ενώ εργάζονται πάνω σε κάτι που επαναλαμβάνεται, το εκτελούν ταχύτερα και κάνουν λιγότερα λάθη. Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική που σας αρέσει, προκαλεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χαλαροί και ευτυχισμένοι και ως εκ τούτου να εστιάζετε καλύτερα. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν η εργασία που κάνετε είναι πολύπλοκη -οι χειρουργοί συνήθως ακούνε μουσική στο χειρουργείο, ειδικά επειδή τους ανακουφίζει από το άγχος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εστίαση και την απόδοσή τους. H βελτιωμένη διάθεση επηρεάζει επίσης τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους σας. Εάν αισθάνεστε καλύτερα, συνήθως είστε πιο υπομονετικοί και συνεργατικοί, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ομαδική εργασία.

Νέα μουσική = Stop: Όταν ακούτε κάποια νέα μουσικά κομμάτια, η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει το στοιχείο της έκπληξης. Το σώμα σας απελευθερώνει ντοπαμίνη ως απάντηση σε αυτή την «καινοτομία», προκαλώντας σας κάποιο βαθμό ευχαρίστησης. Αυτό τελικά μπορεί να κάνει τη μουσική πιο ελκυστική από όποιο άλλο έργο προσπαθείτε να κάνετε, εφιστώντας την προσοχή σας στη μελωδία και μειώνοντας το ενδιαφέρον για την εργασία σας.

Συμπέρασμα: Η μουσική μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας. Μη διστάσετε λοιπόν να ακούσετε μουσική εάν ο θόρυβος γύρω σάς ενοχλεί, έχετε μια δύσκολη Δευτέρα, ή έχετε κάτι εύκολο και επαναλαμβανόμενο να κάνετε. Στην ιδανική περίπτωση, κάντε μια λίστα αναπαραγωγής από τραγούδια που ήδη γνωρίζετε και εάν η εργασία σας περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος γλωσσικής επεξεργασίας, προτιμήστε μουσική χωρίς στίχο. Τέλος, αν έχετε κάτι να μάθετε, ανεβάστε τη διάθεσή σας με μουσική προτού ξεκινήσετε.

Image source: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:
Είναι τελικά το YouTube ένα κανάλι που μπορεί να σε βοηθήσει;
10 κόλπα για να αυξήσετε την προσοχή και τη συγκέντρωσή σας (α’ μέρος)