Είτε θέλετε να μιλήσετε για μια ιδέα κατά τη διάρκεια ενός meeting είτε να κάνετε ένα σχόλιο στο διάλειμμά σας, όλα όσα λέτε, σας χαρακτηρίζουν. Γι' αυτό να θυμάστε πάντα ότι κάθε συνάντηση είναι μια ζωτική ευκαιρία για να δημιουργήσετε και να καλλιεργήσετε μια θετική εντύπωση.

Της Μίας Κόλλια

Ορισμένες φράσεις όμως είναι ικανές να υπονομεύσουν άμεσα τον επαγγελματισμό σας και καλό θα ήταν να μην τις αναφέρετε στο γραφείο. Δείτε λοιπόν 11 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στη δουλειά:

1. «Βγάζει αυτό νόημα;»: Θέλετε να σιγουρευτείτε ότι γίνατε κατανοητός, αλλά ρωτώντας τον ακροατή σας κάτι τέτοιο είναι σαν να μην έχετε κατανοήσει πλήρως την ιδέα σας κι εσείς ο ίδιος. Καλύτερα να ρωτήσετε: «Ποιες είναι οι σκέψεις σας;».

2. «Δεν είναι δίκαιο»: Το να παραπονιέστε απλώς για μια αδικία δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Είτε πρόκειται για ένα ανησυχητικό θέμα στο γραφείο είτε για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλον τον πλανήτη, φροντίστε να έχετε τον νου σας και ενεργήστε προλαμβάνοντας καταστάσεις, από το να καταλήξετε να γκρινιάζετε.

3. «Δεν είχα χρόνο»: Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι αλήθεια. Είτε δεν αφιερώσατε τον απαραίτητο χρόνο σε αυτό που έπρεπε να κάνετε είτε το ξεχάσατε - καλύτερα να πείτε πότε θα το έχετε έτοιμο παρά να εξηγείτε γιατί αργήσατε.

4. «Απλώς»: Προσθέτοντας αυτή τη λέξη στις προτάσεις σας, όπως «θέλω απλώς να ελέγξω αν...» ή «σκέφτομαι απλώς ότι...» αμέσως μειώνετε αυτό που θέλετε να πείτε. Μπορεί να το κάνετε με καλό σκοπό, αλλά τελικά φαίνεστε στους άλλους κάπως αμυντικός και διστακτικός.

5. «Μα έστειλα email πριν από μία εβδομάδα»: Αν κάποιος δεν απαντήσει στο email σας, πρέπει εσείς να δείτε γιατί έγινε αυτό. Καλύτερα να προλάβετε κάτι παρά μετά να ρίξετε το φταίξιμο στον άλλον.

6. «Είναι τόσο ενοχλητικός/ή/ό όταν...»: Οι προσβολές δεν έχουν καμία θέση στο γραφείο, ειδικά όταν απευθύνονται σε συγκεκριμένο άτομο ή σε εταιρική πρακτική. Το μόνο που δείχνει εκ μέρους σας είναι ανωριμότητα και ανευθυνότητα για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα λόγια σας.

7. «Δεν είναι δική μου ευθύνη»: Ακόμα κι αν το συγκεκριμένο καθήκον δεν είναι δικό σας, η θέληση να βοηθήσετε δείχνει ότι είστε μέλος της ομάδας και πρόθυμος να κάνετε και κάτι παραπάνω.

8. «Θα έπρεπε να έχετε...»: Ξεκινώντας έτσι μια πρότασή σας, αμέσως κάνετε τον άλλο να νιώσει ότι φταίει για κάτι που δεν σκέφτηκε, δεν έκανε, δεν κατάλαβε κ.λ.π. Καλύτερο είναι να πείτε, «Στο μέλλον, προτείνω να...».

9. «Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά...»: Όταν προεξοφλείτε κάτι, μειώνετε  άμεσα τον αντίκτυπο για οτιδήποτε πρόκειται να πείτε. Μη λέτε αυτή τη φράση, που καταστρέφει τη σημασία τού ποιος είστε ή τη συμβολή σας στο project που δουλεύετε.

10. «Συγγνώμη, αλλά...»: Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ενοχλείτε. Μη ζητάτε συγγνώμη για κάτι που πρέπει να πείτε.

11. «Στην πραγματικότητα...»: Αρχίζοντας την πρότασή σας με αυτή τη λέξη, όπως στην περίπτωση «Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το κάνετε με αυτό τον τρόπο», δημιουργείτε μια απόσταση με αυτόν που μιλάτε, ενώ σίγουρα μπορείτε να είστε πιο θετικός.


Image source OpenClipart-Vectors by Pixabay