Δεν χρειάζεται να λιώνεις στη δουλειά για να είσαι παραγωγικός. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εργαζόμαστε έξυπνα, προγραμματισμένα και με ψυχή under control. Στο μέρος πρώτο θα εξετάσουμε τα λίγο πιο… βαθιά μας και ίσως δυσκολότερα και την επόμενη εβδομάδα, οι προτάσεις μας θα είναι πιο πρακτικές.

1/ Μπορείτε και να πείτε «όχι».
Συχνά, αντιμετωπίζουμε δυσκολία να ολοκληρώσουμε όλα έχουμε αναλάβει – είτε είμαστε έμμισθοι είτε part-time είτε free lancers, με αποτέλεσμα και να αγχωνόμαστε περισσότερο και να μην αποδίδουμε όπως πρέπει φυσικά. Μπορούμε και να αρνηθούμε μία ακόμη ευθύνη ή μία ακόμη αγγαρεία. Θα το εκτιμήσουν και οι άλλοι.
2/ Αφιερώστε όλη σας την προσοχή σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή.
Κλείστε όλα τα άλλα ”παραθυράκια” του υπολογιστή σας, αν δουλεύετε σε υπολογιστή. Απομακρύνετε το τηλέφωνό σας, κάπου που δεν το βλέπετε και βάλτε το στο αθόρυβο. Η απόλυτη συγκέντρωση σε κάτι, επιταχύνει πάντα το αποτέλεσμα. Η αγωνία μήπως κάτι «χαθεί» όση ώρα αφιερωνόμαστε στη δουλειά μας, είναι μόνο ψυχολογική παγίδα.
3/ Γυρίστε την πλάτη σε ασήμαντες λεπτομέρειες.
Η τελειομανία και οι άχρηστες ενοχές μας οδηγούν συχνά στο να χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Πόσες φορές δεν «κολλάμε» σε κάτι και εκ των υστέρων αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν άνευ σημασίας; Καλύτερα να αναθεωρήσουμε αργότερα. (αυτό ισχύει και για τις εξετάσεις πάσης φύσεως!)
4/  Μετατρέψτε τις συνήθειες σε ενέργειες-κλειδιά σας.
Ο καθένας από εμάς έχει κάποιες συνήθειες στη δουλειά του, πολύ σημαντικές για τον ίδιο – επαναλαμβάνονται με ευλάβεια. Ακόμη και αν νομίζετε ότι αυτές σας στερούν πολύτιμο χρόνο, μην τις αλλάξετε. Οι «ιεροτελεστίες» μας ισορροπούν και λειτουργούν σα βάση και σημείο αναφοράς για τη φόρα της παραγωγικότητας.  (εννοείται πως αυτές δεν πρέπει να τρώνε ώρες και ώρες…)
5/ Χρησιμοποιείτε με φειδώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν μας έκλεισαν το Facebook στην εφημερίδα που δούλευα, διαμαρτυρήθηκα εντόνως. Όμως, η αλήθεια είναι πως η δύναμη των μέσων αυτών κερδίζει τη συγκέντρωση και δημιουργεί επίπλαστες ανάγκες που μας στερούν χρόνο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Στο μυαλό μας είναι όλα…
6/ Αναπληρώστε το σκ κάποιες ελάχιστες εκκρεμότητες.
Εκτός και αν έχετε κανονίσει εκδρομούλα στο πσκ, μην ξεχνάτε ότι αυτές οι 2μισι ημέρες, αν δεν δουλεύετε το Σάββατο, έχουν πολλές ώρες. Αν πιστεύετε πως η επίλυση κάποιων μικροεκκρεμοτήτων θα σας βοηθήσει στο να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας την ερχόμενη εβδομάδα, δουλέψτε τις και κανονίστε τις. Χωρίς φυσικά να το παρακάνετε.
7/ «Κλειδωθείτε» μέσα.
Αν κάτι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και μάλιστα αν η δουλειά σας περιλαμβάνει και το σπίτι, μη βγείτε «έστω και για λίγο». Καμία απόσπαση, καμία δικαιολογία.
8/ Δεσμευτείτε στο πρόγραμμα σας.
Αξίζει να επαναλαμβάνεται κανείς σε αυτή την περίπτωση καθώς ο προγραμματισμός είναι το Α και το Ω της αποδοτικότητας. Ο επαγγελματισμός επιβάλει πρόγραμμα και το πρόγραμμα αντέχει από τη θέληση για να πετύχουμε τον στόχο. Η αφοσίωση στη στρατηγική φέρνει αποτελέσματα. Ακόμη και για κάτι που δεν μας είναι ευχάριστο.
9/ Ομαδοποιήστε εργασίες που σχετίζονται μεταξύ τους.
Ας πούμε πως μέσα στο χάος των εργασιών στο οποίο πρέπει να αντεπεξέλθετε, κάποιες «μοιάζουν» στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τις διαχειριστείτε. Η ομαδοποίηση βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και στην αποτελεσματικότητα. Και αυτό, γιατί οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις λειτουργούν ταχύτερα από τις αποσπασματικές. (φαντάσου μια γυναίκα να ξεπλένει κάθε πιάτο μόλις το πλύνει και να μην τα πλένει όλα μαζί και να μην τα ξεπλένει όλα μαζί).
10/ Βρείτε κόλπα μικροαπολαύσεων.
Αν μεν απολαμβάνετε τη δουλειά σας, έχει καλώς. Αν δεν την απολαμβάνετε όμως, πρέπει να βρείτε τρόπους να παίρνετε και την ελάχιστη ευχαρίστηση από αυτό που κάνετε. Ας είναι και το γεγονός ότι εσείς τα καταφέρνετε τελικά! Ακόμη και εκείνοι που την απολαμβάνουν, συχνά το «ξεχνούν» κα απορροφώνται από το άγχος, με αποτέλεσμα τελικά να μην είναι τόσο αποδοτικοί.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…