Το να δουλεύεις από το σπίτι μπορεί να ακούγεται πολύ δελεαστικό, αλλά πριν ετοιμαστείτε να ονειρευτείτε μια καριέρα με πιτζάμες, ίσως πρέπει να μάθετε όλη την αλήθεια.

Άρχισα να δουλεύω από το σπίτι τα τελευταία μόλις χρόνια. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: «Πω-πω, θα περνάω ζάχαρη». Όμως σιγά-σιγά είδα ότι η κατάσταση έχει μεν πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο μπορεί να φαίνεται. Πριν λοιπόν ονειρευτείτε μια τέτοια δουλειά, γυρίστε το νόμισμα της homemade δουλειάς και από τις δύο όψεις.

  1. Ναι, δεν χρειάζεται να περνάς ώρες μέχρι να φτάσεις στο γραφείο. Αυτό μπορεί να σου εξοικονομεί χρόνο ή χρήματα από τις μετακινήσεις,

αλλά ο ιδρυματισμός της παραμονής στο σπίτι δεν είναι πάντα ευχάριστος. Μερικές φορές χρειάζεσαι τον κενό χρόνο μέσα σε ένα μέσο μεταφοράς για να προετοιμαστείς ψυχολογικά πριν βουτήξεις από την προσωπική στην εργασιακή δεξαμενή.

  1. Nαι, κανείς (σχεδόν) δεν σε διακόπτει, και δεν χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνο,

αλλά η διαδραστικότητα, η επικοινωνία με τους ανθρώπους του γραφείου είναι πολύ συχνά σημαντική, για να μάθεις πράγματα και να εξασκείς τα κοινωνικά soft skills σου.

  1. Ναι, δεν ελέγχει κανείς τους ρυθμούς δουλειάς σου,

αλλά αυτό είναι τελικά μύθος γιατί θα αναγκαστείς ο ίδιος να ελέγχεις και να επισπεύδεις τις υποχρεώσεις σου. Κι αν ανήκεις στους ανθρώπους που είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, θα καταλήξεις να σε καταδυναστεύεις περισσότερο από οποιονδήποτε σκληρό προϊστάμενο.

  1. Ναι, δεν χρειάζεται να ντυθείς και να φτιαχτείς,

αλλά είσαι σίγουρος ότι θες να κυκλοφορείς κάθε μέρα με φόρμες και πιτζάμες σαν να είσαι ο Γιάννης Αγιάννης από τους Άθλιους; Η αυτοπεποίθηση που έχουμε πολλές φορές όταν δουλεύουμε έχει να κάνει και με την εικόνα μας. Άρα ακόμα κι αν μένεις στο σπίτι, καλύτερα να λειτουργείς και να ντύνεσαι σαν να μην είσαι σπίτι.

  1. Ναι, είσαι ανάμεσα σε οικεία πράγματα,

αλλά αυτά τα πράγματα είναι οι πιο επικίνδυνες περισπάσεις. «Α, να πάω να φάω κάτι από το ψυγείο», «Α, το λουρί του σκύλου. Δεν τον έβγαλα βόλτα», «Α τα πιάτα είναι άπλυτα, ντροπή».

  1. Ναι, είναι απελευθερωτικό να έχεις μια αυτονομία,

αλλά ξανασκέψου το γιατί τίποτα δεν θα το βρεις έτοιμο, όπως σε ένα γραφείο. Σου χαλάει ο υπολογιστής; Πρέπει να τον φτιάξεις μόνος σου. Πέφτει το δίκτυο; Κανείς δεν συγκινείται. Χρειάζεσαι γραφική ύλη; Ας πρόσεχες να αγόραζες. Με λίγα λόγια είσαι ο βοηθός, ο IT manager, ο υπεύθυνος αρχείου, του εαυτού σου.

  1. Ναι, μπορείς να κανονίσεις εσύ τον ελεύθερο χρόνο σου,

αλλά θα δεις ότι τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργασιακού χρόνου θα αρχίσουν να χάνονται, αν δεν προσέξεις. Κάθε στιγμή στο σπίτι θα είναι εν δυνάμει στιγμή δουλειάς. Το ωραιότερο το είχε πει ένας φίλος: «Ευτυχώς που ξεκίνησα να δουλεύω από το σπίτι και μπορώ να δουλεύω όποιες 20 ώρες από το 24ωρο θέλω εγώ».

  1. Ναι, δεν θα χρειάζεται να λες «άντε να τελειώσω να γυρίσω σπίτι»,

αλλά για τους υπόλοιπους, όταν πιέζονται στο γραφείο, η επιστροφή στο σπίτι είναι μια σωτήρια διέξοδος. Εσύ όταν πιέζεσαι πού θα πηγαίνεις; (εδώ σε θέλω)

 

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com