Έχετε παραισθήσεις. Είναι πασιφανές. Ναι, οκ, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον recruiter και η συζήτηση που είχατε για περίπου 20 λεπτά σχετικά με τη θέση εργασίας που αιτηθήκατε, πέρασε «νεράκι». Στη συνέχεια, σας κάλεσαν και πήγατε και στην πρώτη συνέντευξη, όπου βγήκατε περιχαρείς, νομίζοντας ότι έχετε κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ. Αμ δε (εννίοτε)!

Βδομάδες περνούν και βλέπετε ότι δεν έχετε λάβει από τον υποψήφιο εργοδότη, όχι τηλέφωνο, ούτε σήματα καπνού. Μάλιστα, αν λάβατε στο email σας ενημέρωση απόρριψης και μάλιστα αυτοματοποιημένη δίχως συγκεκριμένες εξηγήσεις, εκεί είναι που καταλήγετε να κάθεστε και να την κοιτάτε αποχαυνωμένοι.

Αυτό θα γίνεται κάθε φορά; Αν είναι η πρώτη σας, πρέπει να σταματήσει εδώ. Αν έχει ξαναπαιχτεί όλο αυτό το σκηνικό, τότε σίγουρα πρέπει να σταματήσει εδώ. Χρειάζεται να βρείτε τα εργαλεία και τις μεθόδους που θα σας μετατρέψουν σε άρχοντες αυτού του παιχνιδιού. Πώς όμως είναι αυτό εφικτό, αν δεν λαμβάνετε σχόλια και ανάδραση για την υποψηφιότητά σας; Έστησα μια τριλογία μούρλια μόνο για εσάς, που περιλαμβάνει 10 σημεία-κλειδιά! Πάμε να τα δούμε; ΠΑΜΕ.

Απροετοίμαστοι

Δεν έχει νόημα εδώ, να παίζετε παιχνίδια μυαλού, πόσο μάλλον «να ζείτε» το ανέκδοτο με τον γρύλλο. Προτού λοιπόν βγάλετε συμπεράσματα, χωρίς να γνωρίζετε τα γεγονότα, μπείτε στη διαδικασία ως καλά παιδιά, «πριν πεινάσετε, να μαγειρέψετε». Προετοιμαστείτε καταλλήλως. Δεν υπάρχει δικαιολογία, αναβολή ή άλλη επιλογή. Σαμποτάρετε το ίδιο σας το μέλλον (άμεσα ή έμμεσα), αν δεν φροντίσετε να ελέγξετε τα βασικά – την παρουσία της εταιρείας σε Google, LinkedIn, Glassdoor, Facebook και άλλα social mediums που θα σας δώσουν μια γενικότερη εικόνα της στρατηγικής επικοινωνίας της και εξωστρέφειάς της (ή μη). Μην ξεχάσετε επίσης, να ελέγξετε τα LinkedIn profiles των ανθρώπων που θα σας πάρουν συνέντευξη. Ναι, από πριν – αποενοχοποιηθείτε επιτέλους και αξιοποιήστε σωστά την πλατφόρμα. Τέλος, κι εξίσου σημαντικό, πηγαίνετε στο ραντεβού σας 10’-15’ νωρίτερα, με το βιογραφικό σας διαθέσιμο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αργήσατε. Πάλι.

Αν γενικά δεν είστε συνεπείς στα ραντεβού σας, σήμερα είναι η πιο ακατάλληλη μέρα να εξασκήσετε το σπορ. Ομολογουμένως, κάποιοι άνθρωποι έχουν κακή σχέση με το χρόνο, αν και αυτό δεν υποδεικνύει απαραίτητα έλλειψη σεβασμού προς το άλλο μέρος. Μπορεί να είναι οργανικό το θέμα (λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο είναι βασικό σύμπτωμα ατόμων με ADD/ADHD) και να υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση. Παρ’ όλα αυτά, είτε αυτό δικαιολογείται είτε όχι, αν δεν έχει προκύψει από πολύ σοβαρό και πραγματικά απρόοπτο λόγο, διαχειριστείτε το την συγκεκριμένη ημέρα, φροντίζοντας να βρίσκεστε πολύ νωρίτερα στην συνέντευξή σας, ώστε να αποφύγετε να δώσετε κακή εντύπωση εξ αρχής.

Παθητική Στάση

Παράλληλα με την προετοιμασία, η ενέργειά σας δεν πρέπει να σταματά εδώ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σάς θέλουμε επίσης «live & kicking”! Ποιος είπε ότι τώρα είναι η στιγμή να καταθέσετε τα όπλα – ίσα, ίσα που εδώ θα πρέπει να…

[…η συνέχεια στο επόμενο newsletter]

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com