Κάπου ανάμεσα σε αμφιβολίες, στερεότυπα και επιλογές, κρύβεται ένα μηχανογραφικό που σε εκφράζει. Σου δίνουμε τον «χάρτη» για να το βρεις, μαζί με επαγγελματίες συμβούλους σταδιοδρομίας.

Από την Μελπομένη Μαραγκίδου

Αυτή τη στιγμή διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί όταν ήμουν Β΄ Λυκείου δεν άκουσα τον μαθηματικό μου που προσπαθούσε να με πείσει να πάω θετική κατεύθυνση, κι έτσι πήγα θεωρητική. Και γιατί όταν ήμουν Γ' Λυκείου και είχα το δίλημμα ανάμεσα στη Δημοσιογραφία και τη Θεατρολογία, πήγα σε μία ημερίδα Θεατρολόγων και κατάλαβα ότι το επάγγελμά τους δεν ήταν αυτό που φανταζόμουν. Αυτή τη στιγμή λοιπόν διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί πριν συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου άκουσα το ένστικτό μου και δεν επηρεάστηκα, και γιατί έκανα μία μικρή έρευνα. Έτσι ακόμα κι αν δεν ήταν η Σχολή με την υψηλότερη βάση εισαγωγής στον κλάδο της Δημοσιογραφίας, έβαλα πρώτη επιλογή το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο και πέρασα. Πριν το κάνω είχα διαβάσει το πρόγραμμα σπουδών, είχα μιλήσει με αποφοίτους και ήξερα ότι αυτό μου ταιριάζει καλύτερα. Τελικά, δεν το μετάνιωσα καθόλου. Και φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που σήμερα διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί όταν βρέθηκα μπροστά σε κάποιες διασταυρώσεις στη διαδρομή μου, κοντοστάθηκα και συνέχισα το μονοπάτι που εγώ είχα επιλέξει.

Το μηχανογραφικό θα είναι μία μόνο από αυτές τις διασταυρώσεις που θα συναντήσεις στη ζωή σου. Όμως όχι η μόνη. Ακόμα κι αν πάρεις λοιπόν λάθος μονοπάτι σε αυτή τη φάση να θυμάσαι πως ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις τον δρόμο σου. Ξέρω ότι όταν είσαι έξω από τον χορό είναι εύκολο να πεις σε κάποιον «σπούδασε αυτό που θες χωρίς να ακούσεις κανέναν», όμως περικλείει τη μεγαλύτερη αλήθεια. Αν λοιπόν κάτι πρέπει να κάνεις πριν συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου είναι αυτό. Να πιστέψεις σε αυτή τη φωνή μέσα σου που ξέρει τι ονειρεύεται. Και να το ακολουθήσεις.

Η Ελένη Βουμβουλάκη, ο Κωνσταντίνος Κούγιας και ο Μιχάλης Λαγουδάκος είναι επαγγελματίες σύμβουλοι σταδιοδρομίας στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Β' Αθήνας. Τα Κ.Ε.ΣΥ. είναι τα κέντρα στα οποία παραπέμπει τους μαθητές το Υπουργείο Παιδείας για δωρεάν επαγγελματικό προσανατολισμό. Οπότε είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να πουν μερικά tips για όσους θα συμπληρώσουν φέτος το μηχανογραφικό τους. Όπως μας έγραψαν:

- Να έχεις στον νου σου ότι το επάγγελμα που θα κάνεις θα επηρεάζει τον τρόπο ζωής σου.

- Η επιλογή σπουδών που θα κάνεις φρόντισε να εκφράζει περισσότερο τα δικά σου όνειρα παρά τις προσδοκίες των άλλων.

- Οι σπουδές σου καλό θα είναι να εξασφαλίζουν την προσωπική σου ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση.

- Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι σημαντικό να εκφράζει τις προσωπικές αξίες και αντιλήψεις σου, μακριά από κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

- Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι μαθητές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι να επηρεάζονται από τον τίτλο μιας σχολής σε σχέση με το περιεχόμενο των σπουδών.

- Κι όμως σχολές με λίγα μόρια μπορεί να εξασφαλίζουν πολύ καλές προοπτικές.

- Αν θες να κάνεις επαγγελματικό προσανατολισμό μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο Κ.Ε.Σ.Υ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ίδρυσης και λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ., οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στο αντίστοιχο ΚΕΣΥ της περιοχής τους.

- Τα ψυχομετρικά εργαλεία επαγγελματικού προσανατολισμού κρίνεται δόκιμο και μεθοδολογικά ορθό να γίνονται σε συνεδρίες στα πλαίσια λειτουργίας των δομών και όχι μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου. Οπότε απέφυγε τα τεστ που θα βρεις σε ένα τυχαίο λινκ στο ίντερνετ.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι το τέλος αλλά ακόμα μία επιλογή.

Κι αν πρέπει να προσθέσω ένα extra tip:

- Όσο τρελό κι αν είναι αυτό που ονειρεύεσαι, κυνήγησέ το.

//Πληροφορίες για τα μηχανογραφικά 2019, θα βρεις εδώ. Η προθεσμία υποβολής συνήθως διαρκεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Main photo: www.shutterstock.com