Το #menoumespiti σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις και #doulevoumeapotospiti. Αφού λόγω προστασίας από τη νόσο Covid-19 κάποιοι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι, ας το κάνουμε σωστά.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Είναι η πρώτη μέρα που επισήμως όλοι εμείς στο kariera.gr δουλέψαμε από το σπίτι. Η εταιρεία πήρε για την ασφάλεια όλων μας την απόφαση να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, δίνοντάς μας το χρίσμα της οικιακής παραγωγικότητας (ήτοι δουλεύουμε από το σπίτι). Είναι ένα τεστ για όλους. Είναι μια δοκιμή για κάθε έναν από εμάς και εσάς που κάνετε το ίδιο αυτή τη στιγμή, να αποδείξουμε ότι η τηλε-εργασία, η εργασία από απόσταση, με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να είναι μια απολύτως βιώσιμη λύση. Για όσο -14 μέρες θα είναι αυτό; περισσότερο; θα δείξει- θα κάνουμε το σαλόνι γραφείο, να τι μπορούμε να προσέξουμε:

  • Κρατήστε ζωντανή τη ρουτίνα σας. Ξυπνήστε την ώρα που θα ξυπνούσατε, φτιάξτε καφεδάκι, ανοίξτε τα παράθυρα, κάντε το ντους σας, φορέστε τα ρούχα που θα φορούσατε αν πηγαίνατε γραφείο. Αυτό θα σας βοηθήσει να βιώνετε μια αίσθηση κανονικότητας, ότι είναι μια εργάσιμη μέρα όπως οι άλλες. Άλλωστε είναι.
  • Πριν ξεκινήσετε, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Άλλωστε αν πηγαίνατε γραφείο, θα ξοδεύατε λίγο χρόνο στην κίνηση, έτσι δεν είναι; Αφιερώστε αυτό τον χρόνο σε εσάς.
  • Stick to the plan. Καταγράψτε τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγάλετε μέσα στη μέρα ή συμβουλευτείτε το επαγγελματικό σας ημερολόγιο (όπως είναι το Trello). Ποια είναι τα σημερινά task σας; Τι πρέπει να έχετε τελειώσει για να είστε ήρεμοι αύριο;
  • Μείνετε ευθυγραμμισμένοι και ενωμένοι με τους συναδέλφους σας. Πώς; Το τηλέφωνο, το mail, τo Google drive (για να μοιραζόμαστε αρχεία), το Slack, το Zoom, το Microsoft Teams και τόσα άλλα εργαλεία θα σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε όλοι μαζί.
  • Χρειάζεται να κάνετε video-conference; H Google και η Microsoft ξεκίνησαν λόγω αλλαγών στο εργασιακό πεδίο εξαιτίας κορωνοϊού, να δίνουν δωρεάν επαγγελματικά εργαλεία τουςπου μέχρι πρότινος κόστιζαν. Η Google για παράδειγμα παρέχει πια δωρεάν την advanced έκδοση του Hangouts Meet (στη free trial του G-Suite για 14 μέρες) μέχρι και την 1η Ιουλίου. Και η Microsoft δίνει 6 μήνες δωρεάν χρήση για την premium έκδοση του Teams.

*αντίστοιχες ευκολίες προσφέρουν και άλλες πλατφόρμες όπως η Webex της Cisco.

  • Μείνετε εντός ωραρίου. Όταν δουλεύεις από το σπίτι, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις χρονικά και να πάει 12 η ώρα χωρίς να το έχεις καταλάβει. Αν η δουλειά σας δεν περιλαμβάνει έξτρα υποχρεώσεις λόγω ιού (όπως δουλειές φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών παροχής σίτισης, βιομηχανίες κλπ) δουλέψτε τις ίδιες ώρες που θα δουλεύατε και στο γραφείο.
  • Μην ξεχάσετε να κάνετε διαλείμματα. Αν στο γραφείο θα κάνατε διαλείμματα (για φαγητό, για λίγη κουβέντα με τους συναδέλφους σας) κάντε τα και στο σπίτι.
  • Επωφεληθείτε από την… κουζίνα. Το σπίτι σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε για φαγητό κάτι πιο υγιεινό από αυτό που ενδεχομένως να τρώγατε στο γραφείο. Για να θωρακιστούμε από τον ιό, πρέπει να έχουμε γερό ανοσοποιητικό σύστημα και η σωστή διατροφή και ενυδάτωση είναι βασικός σύμμαχος.
  • Βγείτε από το σπίτι (αλλά με υπευθυνότητα). Το ότι εργάζεστε στο σπίτι δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ότι είστε εγκλωβισμένοι. Αν δεν νιώθετε αδιάθετοι, βγείτε για μια βόλτα έξω, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας θα σας κάνει καλό. Απλώς αποφύγετε οπωσδήποτε σημεία που έχουν μαζευτεί άλλοι άνθρωποι. Δεν έχει νόημα να αποφεύγουμε το γραφείο αλλά να δημιουργούμε "ανθρώπινες εστίες" σε άλλα μέρη.
  • Και θυμηθείτε: κάθε δυσκολία είναι μια «μασκαρεμένη» ευκαιρία. Το εργασιακό τοπίο αλλάζει, ξεφεύγει από τα στεγανά ενός συγκεκριμένου χώρου και η συνεργασία επαναπροσδιορίζεται. Η αλλαγή στις συνήθειές μας θα μας ξεβολέψει λίγο, αλλά μας οδηγεί σε ένα ίσως πιο ευέλικτο εργασιακό αύριο. Ας το υποδεχτούμε.