Νομίζεις ότι προσέχεις το περιβάλλον απλώς επειδή κάνεις ανακύκλωση στα Α4; Όχι, δεν το προσέχεις. Εδώ ένας πλήρης οδηγός με όσα πρέπει να ξέρεις.

Από την Μελπομένη Μαραγκίδου

Κατεβαίνεις από το σπίτι, βάζεις μπρος στο αμάξι, γεμίζεις με πρωινά νεύρα στην κίνηση και μετά από αρκετή ώρα για να βρεις πάρκινγκ φτάνεις επιτέλους στο γραφείο. Μπαίνεις στο ασανσέρ, όσο παράλληλα παραγγέλνεις καφέ για να μην χάσεις χρόνο. Ανοίγεις τον υπολογιστή σου και ψάχνεις ένα χαρτί για να σημειώσεις τις πρώτες σου υποχρεώσεις. Λογικά αυτή η αλληλουχία κινήσεων γίνεται από αρκετούς εργαζόμενους σε καθημερινό επίπεδο. Πόσο φιλική όμως είναι προς το περιβάλλον αυτή η καθημερινή ρουτίνα; Έχεις σκεφτεί πόσο θα συνέβαλε στη μείωση των ρύπων αν άφηνες το αμάξι στην άκρη και χρησιμοποιούσες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατο; Πόσο καλό θα έκανε και στην υγεία σου αν αντί για το ασανσέρ έπαιρνες τις σκάλες; Κι αν αντί να παραγγέλνεις καφέ στο πλαστικό, γέμιζες το παγούρι σου; Πόσο μάλλον αν τις περισσότερες σημειώσεις σου τις κρατούσες οnline κι όχι σε δεκάδες χαρτιά που τελικά δεν ανακυκλώνεις; Η οικολογική συνείδηση είναι full time job και δεν πρέπει να την εγκαταλείπεις ούτε όταν εργάζεσαι. Σου δίνουμε λοιπόν μερικά tips από τους ειδικούς για να εργάζεσαι φιλικά προς το περιβάλλον. 

«Αν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν όπως ζούμε εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Καλύτερη Ζωή στο γραφείο 

Η WWF είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο. Όπως σημειώνει αν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν όπως ζούμε εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας! Μέσω της καμπάνιας Καλύτερη Ζωή, προτείνει απλές καθημερινές πράξεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Συγκεκριμένα για τον τομέα της εργασίας, η WWF συμβουλεύει τα εξής:

 • Ενθάρρυνε την επιχείρηση όπου εργάζεσαι να αρχίσει προγράμματα ανακύκλωσης γυαλιού, αλουμινίου και συσκευασιών στη δουλειά τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε εμφανή σημεία, π.χ. δίπλα στους αυτόματους πωλητές αναψυκτικών (ή δίπλα στους ψύκτες). Στη συνέχεια τα περιεχόμενα μεταφέρονται στους ανάλογους κάδους.
 • Ενθάρρυνε τον εργοδότη σου να ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να συγκεντρώνει σε ένα κουτί δίπλα στο γραφείο του όλα τα άχρηστα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον ειδικό κάδο. (σ.σ. Προσοχή: τα χαρτιά πρέπει να είναι μεγέθους μίνιμουμ Α5, άρα μην ρίχνεις σχισμένες σελίδες, εισιτήρια, post-it ή χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας)
 • Ο Δήμος της περιοχής σου θα σε ενημερώσει για τα προγράμματα ανακύκλωσης που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
 • Αντικατάστησε τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης που τυχόν χρησιμοποιούνται στην δουλειά και τα οποία δεν διασπώνται, με γυάλινα ή χάρτινα.
 • Τύπωνε σε δυο όψεις. Πριν τυπώσεις, σκέψου αν χρειάζεται να υπάρχει το κείμενο αυτό σε χαρτί, ή αρκεί το ηλεκτρονικό αρχείο.
 • Βεβαιώσου πως έχεις σβήσει τα φώτα, τον υπολογιστή και τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, όπως η καφετιέρα, πριν φύγεις από τη δουλειά.
 • Όπου είναι δυνατόν εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για τηλεδιασκέψεις και αποφυγή ενεργοβόρων μετακινήσεων.
 • Ενθάρρυνε την εταιρεία σου να προσφέρει χώρο στάθμευσης για όσους θέλουν να έρχονται στη δουλειά με το ποδήλατο.

«Αν παίρνουμε τον καφέ μας από έξω, πηγαίνοντας στη δουλειά, καλό είναι να έχουμε το δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο».

Zero waste στον χώρο εργασίας 

Το διεθνές κίνημα «Zero Waste» έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους ανθρώπους στην σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής τους και στην οικειοποίηση νέων πρακτικών όπου θα μιμούνται τη βιωσιμότητα του φυσικού κύκλου της ζωής, κατά τον οποίο όλα τα προϊόντα που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, ανασχεδιάζονται και γίνονται πόροι προς περαιτέρω εκμετάλλευση. Η κοινότητα Zero Waste Athens δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2016 από την Αλεξάνδρα Κλάδη ως μια προσπάθεια διάδοσης της πληροφορίας γύρω από τα θέματα του zero waste τρόπου ζωής. Η κοινότητα αυτή μετράει ήδη πάνω από 6.000 μέλη τα οποία σε καθημερινή βάση ανταλλάσσουν πληροφορίες και βρίσκουν λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που προκύπτουν κατά την προσαρμογή σε ένα πιο συνειδητό και φιλικό προς το περιβάλλον lifestyle. Το όραμα πίσω από την προσπάθεια αυτή είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και η αλλαγή που αυτή μπορεί να επιφέρει με όλες τις θετικές της προεκτάσεις. Ποιες είναι οι συμβουλές λοιπόν που δίνει στο kariera.gr η Αλεξάνδρα Κλάδη για «zero waste» πρακτικές στη δουλειά; 

 • Ανοξείδωτο παγούρι νερού. Το γεμίζουμε από τη βρύση όσες φορές θέλουμε. Έτσι αποφεύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού.
 • Ποτήρι ή θερμός για τον καφέ μας. Αν παίρνουμε τον καφέ μας από έξω, πηγαίνοντας στη δουλειά, καλό είναι να έχουμε το δικό μας επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο. Αν παραγγέλνουμε τον καφέ μας (delivery) από το καφέ που βρίσκεται κοντά στο χώρο εργασίας μας, καλό είναι να έχουμε δύο ποτήρια που θα τους τα δίνουμε εναλλάξ ώστε να μας τον φέρνουν στο δικό μας ποτήρι. Επίσης μπορούμε να τους ζητάμε να μας το φέρνουν σε δικό τους γυάλινο ποτήρι ή φλιτζάνι και να το παίρνουν πίσω. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε καφετιέρα στον χώρο εργασίας μας και να φτιάχνουμε τον καφέ μας εκεί σε δικά μας ποτήρια ή φλιτζάνια. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς ή ροφήματα που παίρνουμε από έξω.
 • Καλαμάκια από μπαμπού, σιτάρι ή μεταλλικά. Όχι πλαστικά.
 • Το φαγητό μας καλό είναι να το φέρνουμε από το σπίτι σε τάπερ που ήδη έχουμε, με δικά μας μαχαιροπίρουνα. Αν χρειαστεί να αγοράσουμε δοχεία φαγητού, καλό είναι να επιλέξουμε από ανοξείδωτο ατσάλι τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν παραγγέλνουμε από έξω, καλό είναι να έχουμε συνεννοηθεί με το εστιατόριο να μας τα φέρνει στο γραφείο σε δικό μας τάπερ που θα τους έχουμε αφήσει οι ίδιοι. Ακόμα καλύτερα, είναι να κάνουμε διάλειμμα και να πηγαίνουμε μια βόλτα έξω για φαγητό όπου θα μας σερβίρουν σε επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια το γεύμα μας.
 • Οι χαρτοπετσέτες να αντικατασταθούν με πάνινες πετσέτες που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.
 • Στο μπάνιο να υπάρχουν σαπούνια μπάρες και όχι πλαστικές συσκευασίες με υγρό σαπούνι. Επίσης να υπάρχουν πάνινες πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών και όχι χάρτινες μιας χρήσης. Εάν αυτό είναι ανέφικτο, ας προτιμηθεί χαρτί 100% ανακυκλωμένο.
 • Να υπάρχει κάδος/οι ανακύκλωσης. Χαρτιά, πλαστικά, μελάνια, μπαταρίες και άλλα αναλώσιμα γραφείου που ανακυκλώνονται να πηγαίνουν στους αντίστοιχους κάδους. 
 • Για τα φωτοτυπικά υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες με συνδρομή και ανακυκλώνουν τα μελάνια και τα τόνερ οι ίδιες. 
 • Χρήση μολυβιού αντί για στυλό όπου είναι δυνατόν. Αλλιώς στυλό από ανακυκλώσιμο πλαστικό ή επαναγεμιζόμενα.
 • Χαρτιά που έχει χρησιμοποιηθεί μόνο η μία τους πλευρά, να χρησιμοποιούνται και από την άλλη πλευρά ως πρόχειρα. Μπορούν επίσης να κοπούν σε μικρά τετράγωνα και να αντικατασταθούν οι «κύβοι» που χρησιμοποιούνται στα γραφεία ως note pads ή post it.
 • Οι μαρκαδόροι για ασπροπίνακα ας είναι με επαναγεμιζόμενο μελάνι.

Τώρα, το μόνο που μένει είναι να τα εφαρμόσεις και να πείσεις και τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο. Καλή επιτυχία! 

Image source: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:
Οικολογική συνείδηση στον εργασιακό μας χώρο