Ολοκληρώσαμε την έρευνα Καριέρα και Γενιές Υ & Ζ για το τι θέλουν οι νέοι 16-29 ετών από την εργασία τους και παραθέτουμε τα αποτελέσματα. Για τα μάτια σας μόνο!

Τα γράμματα Υ και Ζ για κάποιους είναι δύο απλά γράμματα. Για άλλους -όπως εμείς και εσείς- είναι τα γράμματα που ορίζουν τις δύο μεγαλύτερες αριθμητικά και ισχυρότερες παραγωγικά Γενιές της χώρας μας. Είναι οι κατά πλειοψηφία πιο ενεργοί συνάδελφοι, εργοδότες και υπάλληλοι του σήμερα, αλλά και του αύριο.  Είναι οι millennials και οι Gen Z ή iGen. Αν είστε μεταξύ των ηλικιών 16-39, είστε εσείς.

Σε συνεργασία λοιπόν με το Τμήμα Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για 5η χρονιά φέτος, διενεργήσαμε μια έρευνα για το τι θέλετε από την εργασία σας και πώς ορίζετε τις προτεραιότητές σας! Ορίστε λοιπόν μερικά αποτελέσματα:

Στα θετικά αποτελέσματα:

  • Σε σχέση με πέρσι, το ποσοστό από εσάς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε από το 77% στο 84%, ενώ μειώθηκε η μερική απασχόληση και η πρακτική άσκηση.
  • Για πρώτη φορά ερευνούμε εργασιακές παροχές (πέρα από τον μισθό) και βρίσκουμε μεγάλο ποσοστό (40%) να δηλώνει ότι λαμβάνει ιδιωτική ασφάλιση/συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Περισσότεροι από 1 στους 3 έχουν ευέλικτο ωράριο και άδειες πέρα από αυτές που ορίζει ο νόμος.
  • Τα ποσοστά όσων λαμβάνουν «μεσαίο» μισθό (καθαρά 501-850€) έχουν ανέβει από το 33% στο 39%. Επίσης ευτυχώς έπεσαν τα ποσοστά όσων παίρνουν τον ελάχιστο μισθό (μέχρι 500€) από το 31% (πέρσι) στο 22% (φέτος). Αύξηση είδαν και οι μεγαλύτερες κλίμακες μισθών: η κλίμακα 1.201-2.000€ πήγε από το 12% στο 14% και η κλίμακα άνω των 2.000€ από το 2% στο 3%.
  • Πάνω από 6 στους 10 πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα.
  • Σχεδόν 7 στους 10 πιστεύουν πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Στα αποτελέσματα που μας προβληματίζουν λίγο:

  • Τα επίπεδα μισθών ενώ έχουν ανέβει, ακόμα δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τα επιθυμητά επίπεδα: ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός που δηλώνετε ότι επιθυμείτε κατά μέσο όρο είναι 1.076€
  • 1 στους 4 δεν βλέπει προοπτικές εξέλιξης στη δουλειά του, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό δεν έχει ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης.
  • Παρ’ ότι ζούμε σε μια κατεξοχήν digital εποχή, λιγότεροι από 1 στους 6 χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή εισοδήματος, και σχεδόν 1 στους 10 αξιοποιεί τις πλατφόρμες του sharing economy.
  • Περισσότεροι από 3 στους 10 από τη Γενιά Υ σκέφτονται την ιδέα να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ 4 στους 10 από τη Γενιά Ζ έχουν την ίδια ιδέα.
  • Περισσότεροι από 6 στους 10 δηλώσατε ότι η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που βλέπετε την καριέρα σας.

Θέλετε να δείτε όλα όσα απάντησαν οι Γενιές Υ & Ζ στην έρευνα; Κάντε κλικ εδώ.

*Ποια από τα ευρήματα, θεωρείτε εσείς πιο ευχάριστα και ποια πιο ανησυχητικά. Μοιραστείτε μαζί μας κάθε σκέψη σας.

**Η παρούσα έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2018 - Ιανουαρίου 2019, με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Για την ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο spss. Το συνολικό δείγμα ήταν 2.716 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, στη Γενιά Υ (άτομα ηλικίας 18-39 ετών) ανήκε το 89,6% των απαντήσεων και στη Γενιά Ζ (άτομα ηλικίας 16-18 ετών) το 4,5% των απαντήσεων.

***Ακολουθούν νέες έρευνες από την πλατφόρμα του kariera.gr. Μείνετε συντονισμένοι.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου