Πριν λίγες μέρες το νέο σύντομο animation της Pixar, με τον τίτλο Purl, μίλησε με πολύ γλυκό τρόπο για ένα φλέγον θέμα: την ισότητα στον χώρο εργασίας.

Ποιος θα το ‘λεγε ότι ένα μεγάλο στούντιο παραγωγής θα αποφάσιζε να φτιάξει μια μικρού μήκους animated ταινία, θίγοντας μερικά εργασιακά «κακώς κείμενα»: το πόσο «ανδρικές» ή «γυναικείες» είναι κάποιες δουλειές, το πώς αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα στις εταιρείες, το πόσο περιθωριοποιούμε τους συναδέλφους μας ανάλογα με το φύλο, την όψη, το χρώμα, τις συνήθειες και άλλα πράγματα που δεν θα έπρεπε καν να παίζουν ρόλο.

Η Purl είναι ένα μικρό ροζ κουβαράκι που πιάνει δουλειά σε μια ανδροκρατούμενη επενδυτική εταιρεία. Μπαίνει μέσα και προσπαθεί να γίνει αποδεκτή από το περιβάλλον της. Όμως οι άντρες της εταιρείας έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, τα δικά τους αστεία, τη δική τους «αδελφότητα» στην οποία η Purl μοιάζει λίγο με «ξένο σώμα». Όταν περιθωριοποιούν την Purl, εκείνη αποφασίζει να ξαναφτιάξει τον εαυτό της, να πλέξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, έτσι ώστε να ταιριάζει στην εταιρεία: να είναι λίγο πιο «τετράγωνη», πιο ανδροπρεπής, πιο στιβαρή.

Το αποτέλεσμα; Οι συνάδελφοί της την εγκρίνουν επιτέλους και την συμπεριλαμβάνουν στην «παρέα». Μέχρι που ένα άλλο κουβαράκι σαν την Purl έρχεται να πιάσει δουλειά. Η Purl τότε έχει να πάρει μια σημαντική απόφαση. Θα θυμηθεί τη φύση της και θα βοηθήσει το νέο κουβαράκι να εγκλιματιστεί; Ή θα παραμείνει μια (μ)πλεγμένη εκδοχή του εαυτού της;

Το μήνυμα που περνάει το βιντεάκι για τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση των φύλων στον εργασιακό χώρο, είναι αρκετά διαφορετικό με το ό,τι έχουμε συνηθίσει. Δείτε το κι εσείς.

Υ.Γ. Μέσα δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία της, η Purl έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 6 εκατομμύρια views.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου