Όπου (υπάρχει) ενότητα, εκεί (υπάρχει και) νίκη. Ένας από τους βασικότερους κανόνες που μπορεί να κάνει κάποιον πετυχημένο στον εργασιακό του τομέα είναι η παραπάνω φράση. Πώς περνάμε όμως από τη θεωρία στην πράξη;

Από τον Νίκο Βόπη

Η φράση – κλειδί με την οποία έγινε γνωστός ο Λατίνος συγγραφέας Publilius Syrus, και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην ελληνική ως «η ισχύς εν τη ενώσει», δυστυχώς στις μέρες μας δεν απολαύει ευημερίας λόγω των περιορισμένων ευκαιριών και της  κακοτράχαλης επαγγελματικής ανέλιξης.

Όταν ξεκίνησα στον χώρο της δημοσιογραφίας, ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος μου είχε πως εάν θέλω να πάω γρήγορα μπορώ να πάω μόνος μου αλλά εάν θέλω να φτάσω μακριά θα πρέπει να πάω μαζί με τους άλλους. Τότε δεν πολυκατάλαβα τι ήθελε να μου πει ο εμβληματικός αυτός δημοσιογράφος – σύμβολο της αθλητικής δημοσιογραφίας αλλά περνώντας τα χρόνια ολοένα και συνειδητοποιώ το πόσο δίκιο είχε.

Ο χώρος της δημοσιογραφίας είναι αρκετά σκληρός. Στα πρώτα μου βήματα, οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι με πολλά χρόνια ρεπορτάζ και μεταδόσεων στις πλάτες τους, με ρώτησαν εάν ήμουν σίγουρος για τον δρόμο που διάλεξα να ακολουθήσω. Αυτός ο δρόμος έχει πολλές λύπες, πολλές πιέσεις αλλά έχει και πολλές χαρές. Και το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται, όσο και αν δεν το πιστεύει κανείς, στην ομαδικότητα. Πολλές φορές βρέθηκα σε μονοπάτια που δεν γνώριζα. Σήκωσα το χέρι μου και ρώτησα τους πιο έμπειρους. Κανένας, ποτέ δεν μου αρνήθηκε τη βοήθειά του και μέσα από αυτή τη βοήθεια όλοι γινόμαστε καλύτεροι.

Σήκωσα το χέρι μου και ρώτησα τους πιο έμπειρους.

Μυστικά για την επιτυχία δεν υπάρχουν και ποτέ δεν υπήρχαν. Σκληρή δουλειά, βλέμμα χαμηλά, σεβασμός και ερωτήσεις. Πολλές ερωτήσεις. Λάθη, πολλά λάθη. Μόνο κάνοντας λάθη θα μάθει κάποιος να βελτιώνεται και φυσικά να μην τα επαναλαμβάνει.

Όπως είναι αναμενόμενο, και στον χώρο της δημοσιογραφίας πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθήσουν να σε παραπλανήσουν με ένα χαμόγελο που δεν το εννοούν, με μία κουβέντα που μπορεί να σε αποπροσανατολίσει από τον στόχο σου. Μάθε -όπου κι αν δουλεύεις- να ξεχωρίζεις αυτές τις κουβέντες και να διακρίνεις την ειλικρίνεια στα μάτια των συναδέλφων ακόμα και αν αυτή πονάει μερικές φορές. Αν πονάει, σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος. Αλλά αυτή η πρόοδος μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την ομαδικότητα και την ανιδιοτέλεια.

Τέλος, αυτό που μετράει περισσότερο στο τέλος της ημέρας είναι το αν αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν το αγαπάς θα πετύχεις, όσες φωνές και αν βρεθούν μπροστά σου φωνάζοντας πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες, δεν υπάρχει αξιοκρατία, δεν υπάρχει σεβασμός. Γιατί μόνο με την ομαδικότητα και την πίστη στο όραμα θα φτάσει κάποιος εκεί που θέλει.

………………

*Ο Νίκος Βόπης είναι αθλητικογράφος. Στο kariera.gr μεταδίδει την εργασιακή εμπειρία του και δεδομένα που θα σας φανούν χρήσιμα.

Copyright: www.shutterstock.com