Στο πλαίσιο ότι πάντα προσπαθούμε να σας δίνουμε 100% χρήσιμη πληροφορία, εξηγούμε τις πιο sos ορολογίες για να επικοινωνείτε σχετικά με την ιστοσελίδα σας, σαν experts.

«Και τώρα βάλε αυτό το κουτάκι με τις εικόνες πάνω από το κειμενάκι. Όχι αυτό το κειμενάκι, το άλλο που δεν πατιέται». Όλοι μας σχεδόν χρειάζεται να επικοινωνούμε σε θέματα site όταν δουλεύουμε σε μια εταιρεία, πόσο μάλλον όταν χτίζουμε την προσωπική μας σελίδα, το ατομικό μας brand identity. Όμως όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν μια σελίδα στο internet μπορεί να σε μπερδέψουν και να μην ξέρεις πώς να τα ζητήσεις ή πώς να τα πεις. Γι αυτό σου φτιάξαμε ένα 100% χρήσιμο mini-λεξικό για τα βασικά, ώστε να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Home page: Δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό, είναι η αρχική σελίδα. Το ‘χουμε όλοι, ε; Οπότε πάμε παρακάτω.

Header: Είναι το πάνω-πάνω μέρος μιας ιστοσελίδας, εκεί που υπάρχει το λογότυπο και το μενού πλοήγησης.

site

Navigation menu: Είναι το μενού πλοήγησης που μπορεί να είναι οριζόντιο πάνω-πάνω ή κάθετο στα αριστερά συνήθως. Εκεί είναι επιγραμματικά οι επιπλέον ενότητες του site μας, που τις λέμε tabs, buttons, pages ή links.

site

Slider: Α, εδώ πάμε στα πιο σύνθετα. Slider είναι αυτό το μακρόστενο ορθογώνιο τμήμα μέσα στη σελίδα που αλλάζει περιεχόμενο και είθισται να είναι κάτω από το header. Μπορεί να περιέχει 3-4 θέματα που εναλλάσσονται. Το λένε και slideshow, swipe ή image rotator. Συνήθως έχει και βελάκια δεξιά-αριστερά για να κινείσαι από το ένα θέμα στο άλλο.

site

Sidebar: Sidebar λέμε το πλαϊνό τμήμα που περιλαμβάνει πληροφορίες ή μενού αναζήτησης που δεν σχετίζονται απόλυτα με την υπόλοιπη σελίδα.

site

Banner: Λοιπόν, υπάρχουν δύο είδη banner. Το απλό banner, δηλαδή ένα κομμάτι του site που περιλαμβάνει γραφιστικό ή/και κείμενο και υπηρετεί σκοπούς του site, και το διαφημιστικό banner, που είναι μια πληρωμένη διαφήμιση που καταλαμβάνει χώρο του site. To διευκρινίζουμε γιατί υπάρχει ένα μπέρδεμα και πολλοί αποκαλούν banner μόνο ό,τι είναι διαφημιστικό.

site

(Απλό banner)

site

(Διαφημιστικό banner)

Call to Action: Το λένε και CTA κάποιοι. Είναι το κομμάτι ενός website που σου ζητάει να κάνεις κάτι, να πατήσεις ένα κουμπί, να μεταφερθείς σε μια άλλη σελίδα, να κάνεις εγγραφή, να ανοίξεις ένα παράθυρο και λοιπά. Είναι ένας από τους πιο sos όρους που θα συναντήσεις.

site

Opt-in: Προσκαλεί τον χρήστη της σελίδας να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για επιπλέον περιεχόμενο το οποίο θα του αποστέλλεται με newsletters ή άλλους τρόπους. Ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να κάνει και opt-out.

site

Caption: Είναι η λεζάντα που βάζουμε σε φωτογραφίες ή βίντεο στο site μας.

site

Widget: Αχ, σε πόσους έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο τα widgets ως έννοια. Widget είναι μια μικρή«εφαρμογή» μέσα σε ένα site, η οποία έχει ανεξάρτητο περιεχόμενο και επιτρέπει στον χρήστη να δει ή να κάνει άλλα πράγματα. Widget μπορεί να είναι το κομμάτι που ενημερώνει για τον καιρό, ένα online poll (δλδ μια δημοσκόπηση), ένα παράθυρο διαλόγου (αυτό που μιλάς με εκπρόσωπο της εταιρείας), τα κουμπιά σύνδεσης με τα social media και άλλα πολλά.

site

Post: Όπως και στα social media, είναι αυτό που δημοσιεύουμε στη σελίδα μας. Μπορεί να είναι και ένα ολόκληρο άρθρο.

site

Lead: Κι αυτό έχει μπερδέψει σχετικά με το πού μπαίνει. Το lead-άκι είναι κομμάτι ενός post. Είναι αυτό που μπαίνει κάτω από τον τίτλο, αλλά πριν το κυρίως κείμενο. Είναι οι 2-3 γραμμές αυτές που γράφονται για να σε βάλουν στο κλίμα, για να εξηγήσουν τι θα ακολουθήσει, για να περιγράψουν το θέμα ή να σου εξάψουν τη φαντασία.

site

Footer: και τέλος, πάμε στο κάτω-κάτω μέρος της σελίδας. Το footer λέγεται και footer-άκι, οπότε αν ακούσεις κάποιον να σου λέει «δες το φουτεράκι» μην ψάχνεις αν κάποιος φοράει φούτερ για το κρύο. Είναι το τελευταίο τμήμα μιας σελίδας, και μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής: κουμπιά για τα social media, μια μικρή περιγραφή της σελίδας, τα περιεχόμενα της σελίδας πιο οργανωμένα, στοιχεία επικοινωνίας, τον δημιουργό του website ή άλλα.

site

*Σε βοήθησε αυτό το άρθρο; Δες και άλλες ορολογίες του business κόσμου, εδώ.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com