Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το τι γίνεται όταν τα χρήματά σου τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας…

Γράφει ο Γιάννης Μπερέτσος

Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις για ποιο πράγμα μιλάω, όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε νιώσει τον καρπό αυτής της σχέσης. Της σχέσης ανάμεσα στα διαθέσιμα χρήματά μας και στις εναπομείνασες μέρες του μήνα, ήτοι τελειώνει το απόθεμα αλλά δεν έχει τελειώσει ο μήνας. Είναι αυτό το αίσθημα που ενώ ξεκινάς αγέρωχος 1η Νοεμβρίου, φτάνεις στις 22 Νοεμβρίου και λες «Τι έγινε; Εγώ νόμιζα ότι είχαμε 30». Θα καταφέρω να φτάσω αλώβητος/η μέχρι το τέλος; Να το φάω αυτό το μοσχαράκι μπουργκινιόν ή θα βγω εκτός budget; Τι ήθελε αυτός ο γιατρός τώρα και πετάχτηκε; 

Είναι ερωτήσεις που όλοι μας έχουμε κάνει στον εαυτό μας (ο καθένας με τις δικές του version), και να σου πω και κάτι, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το αφύσικο όμως είναι να μην κάνουμε κάτι για να τις προλάβουμε.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα της κακής διαχείρισης είναι το «οικονομικό στρες». Σύμφωνα με έρευνα 1 στους 4 millennials ανησυχεί για τα οικονομικά του. Το οικονομικό στρες δεν κάνει κακό μόνο σε σένα, κάνει και στη δουλειά σου και στην απόδοσή σου. Άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι millennials με οικονομικές ανησυχίες αποδίδουν λιγότερο στη δουλειά τους και δηλώνουν «άρρωστοι» πιο συχνά.

Αν θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση (και τα οικονομικά μας) στα χέρια μας έχω ορισμένες προτάσεις. Αρκεί όμως να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε δράση, χωρίς αναβολές παρακαλώ.

Πρόταση νο1:

Τι πιο απλό από μια ξεκάθαρη καταγραφή των εξόδων σου μηνιαία, ή αλλιώς Kakeibo όπως θα έλεγαν και οι Ιάπωνες. Το Kakeibo είναι η ιαπωνική τέχνη της εξοικονόμησης και διαχείρισης χρημάτων μέσα από την τακτική αποτύπωση και κατηγοριοποίησή των εξόδων μας (Επιβίωσης, Προαιρετικά, Πολιτισμός, Extra κ.α.), και μπορεί να μας δώσει μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών σε μηνιαία βάση. Έτσι ξέρουμε πού πήγαν τα έρμα τα λεφτάς μας, μπορούμε να συγκρίνουμε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και φυσικά να αποταμιεύουμε.

Πρόταση νο2:

Στο τέλος κάθε ημέρας βάλε ένα μικρό ποσό στην άκρη. Πάρε κουμπαρά, χρησιμοποίησε βάζο, τασάκι (εγώ αυτό χρησιμοποιώ), βρες τι σε εκφράζει σαν αντικείμενο φύλαξης και ρίξε τα λεφτά σου, κυριολεκτικά. Επίλεξε ένα ποσό, από ένα ευρώ μέχρι όσα μπορείς, και μετά από 21 ημέρες (τόσες χρειάζεται μια συμπεριφορά για να γίνει συνήθεια) θα δεις ότι θα γίνει μια αυτόματη κίνηση. «Μπαμ»! στο τέλος του μήνα έχεις λεφτά στην άκρη.

Πρόταση νο3:

Βάλε «οικονομικούς» στόχους. Πολλοί άνθρωποι αν δεν γνωρίζουν το «γιατί», δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, πόσο μάλλον οικονομία στα χρήματα τους. Αν όμως θέσουν έναν σαφή στόχο, έχουν κάτι να προσμένουν, κάπου να προσβλέπουν, τότε το μυαλό τους προσανατολίζεται πιο εύκολα και είναι λιγότερο ευάλωτο στις «σειρήνες» που θέλουν να κατασπαράξουν το εισόδημά τους.

Πρόταση νο4:

Πες ψέματα στον εαυτό σου για το εισόδημά σου. Κάνε τον προγραμματισμό του μήνα σου (του διμήνου, του χρόνου κ.α.) και στα έσοδα βάλε λιγότερα (20, 50, 100 όσα θες), από αυτά που κερδίζεις. Έτσι θα αναγκαστείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες σου στο νέο budget (και άρα θα γίνεις λιγότερο καταναλωτικό γουρούνι) ενώ ταυτόχρονα θα έχεις και ένα ποσό που θα μαζεύεται χωρίς να το καταλάβεις, μαγικό;

Πρόταση νο5:

Άσε το app να σε βοηθήσει. Υπάρχουν αρκετά app εκεί έξω που βοηθούν στο να δομήσεις μια πιο money-efficient συμπεριφορά. Δοκίμασε το Money Manager expense & Budget, αλλά και το Γρήγορος προϋπολογισμός – Διαχειριστής εξόδων, είναι στα ελληνικά και είναι πολύ καλό.

Μη θεωρήσεις ότι αυτά δεν θα κάνουν τη διαφορά. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε δείξει τη σημασία των μικρών εξόδων όταν είπε ότι «μια μικρή διαρροή μπορεί να βουλιάξει ένα μεγάλο πλοίο». Ώρα να ξαναρυμουλκύσουμε το πλοίο στην επιφάνεια.

Γιάννης Μπερέτσος ασχολείται με τη Διαφήμιση και με την Επικοινωνία. Το πάθος του είναι να μεταφέρει τις ιδέες του μέσα από τα κείμενα.

Image source: Pixabay